Profitul net al Gazprom a crescut în al doilea trimestru cu 13%, la 227.6 miliarde de ruble (5.6 miliarde dolari), stimulat de câștigurile de schimb valutar, dar încă departe de așteptările analiștilor, potrivit Reuters.
Un sondaj Reuters printre analiști a reliefat estimări de 234 miliarde ruble pentru al doilea trimestru, faţă de cifra anului trecut, de 202 miliarde de ruble.
Cel mai mare producător de gaze din lume a adăugat că veniturile sale au fost de 1.320 miliarde de ruble, în al doilea trimestru al acestui an, depăşind aşteptările analiștilor de 1,29 miliarde ruble.
Gazprom – în centrul atenției din cauza unei dispute de stabilire a prețurilor cu Ucraina după oprirea livrărilor în iunie din cauza datoriilor neplătite – a spus că a trebuit să pună în rezerve 215,8 miliarde de ruble în primele şase luni ale anului, din cauza datoriei Ucrainei.
Andrei Polischuk, analist al Raiffeisenbank, a spus că provizioanele constituie „un aspect temporar negativ „. În total, Ucraina datorează Gazprom 5,4 miliarde dolari pentru aprovizionarea cu gaze naturale.
„În cazul în care datoria va fi rambursată, cifrele Gazprom vor creşte”, a spus Polischuk.
Reprezentanți din Ucraina, Rusia și Uniunea Europeană se vor întâlni pe 21 octombrie în încercarea de a rezolva problema stabilirii prețurilor gazelor naturale.
Gazprom a adăugat că datoria sa netă a scăzut la 894.55 miliarde de ruble în primele sase luni ale anului, de la 1.110 miliarde de ruble în decembrie 2013.
Grupul Gazprom, care include, de asemenea, aripa de petrol Gazprom Neft, a fost supus sancțiunilor occidentale la începutul acestui an, ca urmare a implicării Moscovei în criza din Ucraina.
În raportul său, Gazprom, care asigură o treime din necesarul de gaze naturale din Europa, a declarat că va continua să evalueze efectul sancțiunilor , dar acesta nu va avea „un impact semnificativ ” asupra situației sau operațiunilor sale financiare.