Acasă » Petrol și Gaze » Transport » Gazprom se repliază pe un proiect cu Turcia după eşecul South Stream

Gazprom se repliază pe un proiect cu Turcia după eşecul South Stream

5 decembrie 2014
Petrol și Gaze
energynomics

Gazprom vrea să construiască, împreună cu o companie din Turcia, un gazoduct care va traversa Marea Neagră, capabil să livreze 63 miliarde de metri cubi de gaz rusesc Turciei, în condiţiile renunţării de către Moscova la proiectul South Stream, a precizat liderul rus Vladimir Putin.

Gazprom va putea folosi, însă, o parte din investiţiile făcute pentru South Stream, a declarat Alexei Miller, directorul general al gigantului rus. Aproximativ 14 miliarde de metri cubi de gaz, adică 20% din capacitate, vor fi livrate Turciei, restul fiind trimis către ţările din Balcani.

Gazprom a cheltuit aproape 9,5 miliarde de dolari în ultimii trei ani pentru South Stream şi pentru renovarea conductelor ruseşti care urmau să fie conectate la acesta. De asemenea, Rusia va creşte livrările cu 3 miliarde de metri cubi pe an către Turcia, oferind şi o reducere de 6% a preţului de la 1 ianuarie.

Slovacia vrea o conductă din vestul Europei către Balcani prin România şi Bulgaria

Operatorul gazoductelor din Slovacia, Eustream, propune construirea unei conducte de gaze din vestul Europei către Balcani, traversând Slovacia, România şi Bulgaria, ca alternativă la South Stream.

Proiectul presupune conectarea gazoductelor din Slovacia la conducta Soyuz din Ucraina, până la graniţa cu România, pe teritoriul căreia va trebui construit un segment care se va lega de o conductă principală din Balcani, situată în apropiere de Marea Neagră, scrie Mediafax.

Şeful transportatorului de gaze din Slovacia spune despre proiectul propus: „Ar fi cea mai bună soluţie pentru sud-estul Europei, atât din punct de vedere economic, cât şi strategic. Proiectul ar costa doar o fracţiune din suma estimată pentru proiectul South Stream, ar putea asigura transportul gazelor în ambele direcţii, oferind regiunii o rută alternativă şi o nouă sursă de gaze naturale. În acelaşi timp, proiectul va folosi infrastructura existentă din regiune.”

Proiectul denumit „Eastring” ar urma să aibă o capacitate anuală de transport de până la 20 miliarde de metri cubi, o lungime de 570 de kilometri, şi costuri estimate la 750 milioane de euro, o mică fracţiune din costul South Stream. După discuţii la nivelul UE, ruta şi costurile finale vor fi mai clare, susţine preşedintele Eustream.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *