Gazele rusești ar urma să ajungă și în Ungaria tot pe la sudul Dunării, după ce șeful diplomației de la Budapesta a sugerat că guvernul său discută cu Grecia, Macedonia și Serbia despre construirea infrastructurii necesare aducerii gazelor din Turcia, relatează portalul ungar portfolio.hu.
Oportunitatea unei astfel de construcții a fost deschisă de renunțarea la proiectul South Stream, și de semnarea unui acord între companiile Gazprom și Botas, ultima din Turcia, pentru construirea unui gazoduct, Turkish Stream, care ar trebui să facă primele livrări la finalul anului 2016.
În acest moment, Ungaria importă majoritatea necesarului său de gaze din Rusia prin Ucraina. „Sarcina noastră este să pregătim investiţii în urma cărora gazele livrate de Rusia în Turcia să ajungă în Europa Centrală”, a arătat Ministrul ungar de externe.
Rusia și Turcia au semnat un memorandul de înțelegere pentru construirea unei conducte de 900 de kilometri privind livrarea a 63 miliarde de metri cubi de gaze pe an. Primul fir ar urma să aibă o capacitate maximă de transport de 15,75 miliarde de metri cubi pe an, destinate exclusiv pieței turcești, a precizat Gazprom, citat de Agerpres.
Turcia este a doua mare piață pentru Gazprom, după Germania. În 2014, Gazprom a exportat în Turcia o cantitate de 27,4 miliarde metri cubi de gaze natural, mai scrie agenția de presă citată.
Mediafax notează că Grecia și Turcia au în vizor construcţia unui centru regional de distribuţie a gazelor, iar Ungaria se va angaja în negocieri cu Turcia pentru ca parte din gaz să curgă și spre ea.
„Ungaria trebuie acum să negocieze cu Grecia, Macedonia şi Serbia în privinţa posibilelor rute de transport. Ne consultăm cu Comisia Europeană în privinţa ajutorului pe care UE poate să îl acorde”, a adăugat oficialul ungar.