ANRE a amendat ENGIE (ex-GDF SUEZ) cu 200.000 de lei pentru facturarea în avans a consumului de gaze al gospodăriilor, a precizat Marius Vladu, purtător de cuvânt al reglementatorului pieței de energie, informează economica.net. Amenda a fost deja achitată.
„Acţiunea de control a început încă din iulie, după ce am primit sesizări din piaţă. Practica facturării în avans a consumului de gaze a adus o amendă de maximul posibl prevăzut de legislaţia în domeniu. Dacă ei nu se vor conforma şi vor schimba deîndată facturile, îi vom mai amenda”, a spus Vladu. Și furnizorul de electricitate CEZ trebuie să renunţe la facturarea în avans sau va fi, la rândul său, amendat, mai scrie economica.net. ANRE a notificat CEZ cu privire la acest lucru.
Furnizorul de gaze naturale a fost sancționat pentru faptul că nu a respectat obligaţia legală de a factura lunar contravaloarea serviciului de furnizare reglementată a gazelor naturale, pentru locurile de consum, selectate prin sondaj de echipa de control, și pentru că nu a respectat obligaţia legală de a utiliza valori ale puterii calorifice superioare (PCS) reale, transmise de către operatorul de distribuție a gazelor naturale, la facturarea consumului de gaze naturale, pentru locurile de consum, arată un comunicat al ANRE.
Furnizorul a utilizat ca valori ale PCS, la emiterea facturilor estimate F2 și F3, corespunzătoare celor două perioade de consum lunare estimate, aceeași valoare a PCS aferentă perioadei de regularizare pentru cele trei luni anterioare, corespunzătoare facturii F1.
GDF SUEZ Energy România a susţinut că această modalitate de facturare a fost utilizată restrâns pentru a deveni o facilitate atractivă pentru clienţi. Potrivit reprezentanţilor companiei, schimbarea a fost iniţiată pentru a ajuta clienţii să estimeze şi să optimizeze cheltuielile cu gazele naturale şi „în niciun caz să încurajeze plata în avans a facturilor”.
„Modalitatea de a transmite trei facturi, cu trei scadenţe de plată, printr-o singură expediere, a fost implementată în conformitate cu reglementările legale în vigoare şi cu informarea detaliată, în prealabil, a clienţilor. În măsura în care această modalitate de facturare, derulată în cadrul unui proiect pilot, nu este percepută ca o facilitate atractivă pentru clienţi, compania este deschisă să revină asupra modelului iniţial de expediere a facturilor de gaze naturale”, spuneau reprezentanţii GDF SUEZ Energy România.
ANRE a anunţat miercuri că introducerea estimărilor de consum în factura lunară de gaze naturale ca sumă totală de plată nu respectă prevederile stabilite în reglementările emise de autoritate.
„În ceea ce privește situația semnalată la SC GDF Suez, menționăm că această companie are în derulare un proiect pilot pe această speță și doar o mică parte din clienții săi au primit formatul facturii propus în cadrul acestui proiect. Pe aceasta speță este în derulare o acțiune de control ANRE”, arăta autoritatea de reglementare, într-un comunicat.