GE este prezentă de mulți ani în România, cu un portofoliu solid și proiecte în desfășurare, cu o bună înțelegere a specificului local. Pregătită să sprijine statul și companiile pentru decarbonizarea sectoarelor de generare a energiei electrice și de utilități, GE consideră că gazele naturale reprezintă combustibilul de tranziție, dacă este utilizat pe baza unor tehnologii de ultimă generație.
Unul dintre vorbitorii invitați la conferința online organizată de Energynomics pentru „Decarbonarea sectorului energetic național – provocări și soluții”, Samuel Marchal, Senior Sales Manager GE Power, Gas Power Systems, a început cu o expunere generală a mixului de generare la nivel mondial. În prezent, predomină generarea de energie pe bază de cărbune, dar aceasta va fi din ce în ce mai mult sub presiune și își va reduce ponderea, deoarece energia regenerabilă, în principal solară și eoliană, va crește puternic. Cu toate acestea, gazele naturale își vor menține ponderea și vor rămâne foarte importante, crede el.
„Vedem o scădere a producției de cărbune și gaze, în urma impactului crizei sanitare din prezent, dar sectorul gazelor naturale va rezista și se va redresa după criză. Cărbunele va rămâne sub presiune și va continua să lase locul atât surselor regenerabile, cât gazelor naturale”, a declarat Samuel Marchal.
Argumente pentru gazele naturale
O imagine a situației actuale, la nivel mondial, arată că în prezent apar 33 gigatone de emisii de CO2, în principal din generarea de energie electrică (41%). „Emisiile de CO2 au crescut în ultimii 20 ani cu peste 40%, de la 23 la 33 de gigatone”, a subliniat Marchal. „Aceasta înseamnă că tehnologia va trebui să joace un rol semnificativ în reducerea emisiilor de CO2 în sectorul generării de electricitate.”
Reprezentantul GE Power a răspuns la o întrebare frecvent adresată în aceste zile – „Mai avem nevoie de combustibilul fosil?”. Pe baza estimărilor din 2019, cererea de energie electrică va crește semnificativ în următoarele decenii. „Producția actuală de energie electrică este de aproximativ 27 de mii de terawațioră pe an (TWh/an); dacă luăm în considerare un scenariu cu o creștere a cererii de 1,7% pe an până în 2040, ajungem la aproximativ 38-39 de mii de TWh/an. Dacă estimăm că producția din surse regenerabile se va dubla față de nivelul din prezent, energia solară și eoliană vor sprijini puternic decarbonizarea și creșterea cererii. Cu toate acestea, încă rămâne un decalaj de aproximativ 17%, de 6.700 TWh/an, care trebuie să fie acoperit, cel mai probabil, de combustibilii fosili, și în principal de gaze naturale”, a spus el. „Aici își găsește locul tehnologia pentru generarea de energie electrică pe bază de gaze naturale. Mesajul nostru este că turbinele pe gaze fac parte integrantă din sistemul energetic și vor continua să joace un rol pe viitor.”
Argumente pentru tehnologie
„În prezent, de asemenea, circa 1,3 miliarde de persoane nu au acces constant la electricitate, ba chiar 770 milioane de persoane nu au acces deloc la electricitate. Asta înseamnă că cererea va continua să crească. Pe baza tehnologiilor putem susține ambele obiective în același timp – acoperirea cererii în creștere și, simultan, reducerea creșterii emisiilor de CO2”, a declarat Samuel Marchal.
El a prezentat apoi exemplul sectorului de electricitate din SUA în ultimii 10-13 de ani. „Din 2007, pentru a fi mai precis, emisiile de CO2 au fost reduse cu 33%, fapt ce se datorează parțial energiei regenerabile (30%) –dar 40% din această reducere se datorează trecerii de la cărbune, la gaze naturale. Acesta este un bun exemplu pentru a arăta că putem deja reduce emisiile de CO2 folosind tehnologii pe bază de gaze naturale, prin tranziția de la cărbune la gaz.”
Mai mult decât atât, a adăugat el, tehnologiile pe bază de gaze naturale au caracteristici și proprietăți importante, relevante inclusiv pentru segmentul de generare a energiei: sunt flexibile, astfel încât pot fi pornite pentru a compensa sursele regenerabile de energie atunci când acestea nu sunt disponibile; au timpi de pornire foarte scurți și o viteză mare de creștere a producției; au o plajă de funcționare eficientă foarte largă, ceea ce oferă sistemului o inerție care susține inclusiv servicii de sistem, dar permite și furnizarea rețelei în condiții de securitate și siguranță.
„Cu adevărat tehnologia are un rol esențial de jucat și de aceea noi, la GE, ca furnizor de tehnologie, dezvoltăm și investim masiv în tranziția energetică și în noul parcurs către decarbonizare. Scopul nostru este să oferim tehnologie acum și pe viitor pentru o societate care cere acțiuni agresive de răspuns la schimbările climatice”, a declarat Samuel Marchal.
Conferința „Decarbonarea sectorului energetic național – provocări și soluții” a fost organizată de Energynomics cu sprijinul partenerilor noștri EnergoBit, GE, Hidroelectrica, Kawasaki Gas Turbines, Siemens Energy.