General Electric (GE) promite că va menţine în Franţa operaţiunile din domeniul energiei nucleare ale Alstom, companie pe care încearcă să o preia într-o tranzacţie de 17 miliarde de dolari care a fost întâmpinată cu opoziţie politică şi îngrijorări privind intenţiile grupului american.
„Vom răspunde revendicărilor legitime ale guvernului ca divizia de energie nucleară să rămână o operaţiune franceză, ca drepturile de proprietate intelectuală să rămână franceze şi ca exporturile să fie protejate”, a declarat la un post de radio directorul GE Franţa, Clara Gaymard, potrivit Bloomberg.
Anterior, directorul general al GE, Jeffrey Immelt, a promis că va respecta caracterul suveran al industriei energiei nucleare din Franţa.
GE a acceptat recent solicitarea guvernului francez de a prelungi cu trei săptămâni termenul până la care este valabilă oferta de preluare a operaţiunilor Alstom din domeniul energiei.
Grupul american este totodată în discuţii preliminare cu mai multe companii franceze, printre care gigantul de stat Areva, privind achiziţii de active sau parteneriate, au declarat surse apropiate situaţiei.
Preşedintele francez Francois Hollande şi ministrul Economiei Arnaud Montebourg au cerut GE să-şi îmbunătăţească oferta pentru Alstom. Hollande a descris oferta actuală a companiei americane drept „inacceptabilă” şi a cerut garanţii că în urma achiziţiei nu vor avea loc disponibilizări.
Montebourg a declarat că ar prefera o ofertă din partea grupului german Siemens. Ministrul a emis şi un ordin care conferă autorităţilor franceze prerogativa de a bloca cumpărarea unor companii de către investitori străini, inclusiv în sectorul energiei.
Surse apropiate situaţiei au afirmat săptămâna trecută că Siemens va hotărî până la finele lunii mai dacă va face o ofertă.
Compania germană a propus deja un schimb de active, oferind o mare parte din divizia producătoare de trenuri în schimbul operaţiunilor Alstom din domeniul energiei. În urma unei astfel de tranzacţii, Siemens ar deveni unul dintre cei mai mari producători de echipamente pentru centrale electrice şi sisteme de transmisie a energiei la nivel mondial, în timp ce Alsom ar ocupa numărul 1 global în domeniul trenurilor de mare viteză.
CEO-ul Alstom, Patrick Kron, a cerut guvernului să susţină oferta GE, considerând că propunerea nu ar trebui să stârnească îngrijorare cu privire la independenţa energetică a Franţei, nu va transfera puterea de decizie în afara ţării şi nu va conduce la disponibilizări, deoarece operaţiunile GE şi Alstom din domeniul energiei nu se suprapun.
Directorul general al GE, Jeffrey Immelt, s-a arătat încrezător că grupul american va reuşi preluarea Alstom anul viitor. Şeful GE se va întâlni miercuri cu Hollande.