Acasă » Electricitate » Nuclear » Gelu Mărăcineanu preia conducerea Companiei Naționale a Uraniului

Gelu Mărăcineanu preia conducerea Companiei Naționale a Uraniului

24 februarie 2016
Electricitate
energynomics

Administratorii Companiei Naţionale a Uraniului (CNU) l-au înlocuit din funcţia de director general pe Adrian Posa, numindu-l în locul său pe Gelu Mărăcineanu, a declarat reprezentantul angajaților din CNU, Mugurel Huțuleac, scrie Mediafax.

Adrian Posa preluase conducerea CNU din 10 aprilie 2015 după ce fosta conducere a companiei a fost înlocuită în urma grevei angajaţilor din Sucursala Suceava, unitate care administrează singura exploatare activă de uraniu din România, zăcământul Crucea-Botuşana.

Ministerul Energiei vrea păstrarea ciclului nuclear, compania din subordine caută prețuri mai mici

CNU a pierdut la finalul anului trecut cei doi clienți pe care îi are, Nuclearelectrica și Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale. Ciclul nuclear complet, constituit din extracția de uraniu (CNU), procesarea materiei prime (FCN Pitești), utilizarea în instalații de producție (CNE Cernavodă) și producția de apă grea (RAAN Drobeta Turnu Severin), este aproape de a fi întrerupt după ce producătorul de apă grea este aproape de faliment, iar CNU nu are surse de venituri pentru 2016.

Acum doi ani, ministrul delegat pentru energie de la acea vreme, Răzvan Nicolescu, declara că dorește fuziunea dintre CNU și Nuclearelectrica pentru prezervarea ciclului nuclear complet, iar în 2015 erau vehiculate informații cu privire la deschiderea unui noi exploatări de uraniu în România, împreună cu discuții de obținere a accesului la zăcăminte de uraniu din Kazahstan.

Pozițiile Ministerului Energiei și a Nuclearelectrica, firmă controlată de statul român, sunt diametral opuse. Poziția Ministrului Energiei, Victor Grigorescu, este de a păstra ciclul nuclear. „România are un ciclu nuclear complet şi îl vom păstra. Este un avantaj competitiv şi vrem să îl menţinem”, a declarat recent acesta.

De cealaltă parte, Daniela Lulache, Director Executiv la Nuclearelectrica, are ca obiectiv achiziția uraniului la cel mai bun preț posibil, chiar dacă asta înseamnă să facă importuri.

„Discutând de uraniu, Nucleaelectrica este o societate comercială listată. Avem obiective de natură economică. Vom cumpăra de la producătorii care ne oferă cele mai bune condiţii, inclusiv pe uraniu. Acum importăm uraniu. Este mai avantajos pentru noi. Pe mine mă interesează siguranţa în furnizare şi costul. Când furnizorul local îşi încalcă obligatiile contractuale, mă duc la altul. Dacă statul va restructura, privatiza Compania Naţională a Uraniului, să fuzioneze diverse companii din domeniu este problema statului român, nu a Nuclearelectrica. Integrarea pe verticală este o opţiune strategică. Poate resursele de uraniu din România trebuie folosite în alt moment, în alt fel. Dacă va fi o oportunitate de investiţii în uraniu, vom analiza şi vom decide, la voinţa acţionarilor”, a declarat Daniela Lulache.

Sindicaliștii din CNU contează pe preluarea uraniului de către statul român

Liderul de sindicat Mugurel Huțuleac a declarat că va fi semnat un act normativ prin care CNU va livra producţia către Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale. Sindicatul din cadrul CNU a transmis, recent, o scrisoare Preşedinţiei şi Guvernului arătând că oprirea activităţii va duce la întreruperea alimentării cu materie primă autohtonă a ciclului combustibilului nuclear şi la pierderea independenţei energetice nucleare.

Sindicatul Exploatare Preparare Uraniu explică în scrisoare că CNU este unicul operator din România care exploatează, prepară minereurile uranifere şi rafinează concentratele tehnice de uraniu, pentru obţinerea materiei prime necesare funcţionării grupurilor de la Cernavodă.

În document se subliniază că situaţia companiei, în momentul de faţă, este gravă deoarece cele două contracte care asigură veniturile CNU nu mai există după ce Nuclearelectrica a reziliat contractul în 29 decembrie, iar Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale nu poate încheia un nou contract deoarece în bugetul consolidat aferent anului 2016 nu este prevăzută suma necesară. Astfel, pentru anul 2016 CNU nu are surse de venituri.

4 thoughts on “Gelu Mărăcineanu preia conducerea Companiei Naționale a Uraniului”

  1. Acelasi Gelu Maracineanu care a fost dat afara de la ANRM, care a fost angajatul lui SOV si Luca, care a mai avut contracte cu CNU??!! Compania si oamenii ei- cu pregatire unicat – vor avea un viitor….din pacate trist.

  2. Cand va incepe si guvernul roman sa aiba o politica in interesul tarii? Astazi cand independenta energetica este atat de importanta! Scenariul distrugerii acestei companii este deja cunoscut noua romanilor, cum suportam sa-l vedem repetandu-se la nesfarsit, fara sa facem nimic? Cat priveste pe managerul acestei companii de stat, ma intreb cum a putut fi numit lupul sef la oi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *