Compania americană General Electric (GE) ar vrea să cumpere cu 9,4 miliarde de euro afacerile de energie electrică ale rivalei Alstom, operațiuni ce au o pondere majoritară în structura de activitate a companiei franceze și care au generat anul trecut o cifră de afaceri de 14 miliarde de euro. Cât privește divizia de transporturi, una dintre variantele pomenite pare a fi separarea din Alstom a unei noi compani care să le preia, și care să fie listată pe bursă.
Guvernul de la Paris va cere probabil GE să ofere garanţii privind menţinerea locurilor de muncă şi să nu reducă producţia pe plan intern, menționează presa internațională. Alstom a fost la un pas de faliment acum un deceniu, ajungând între timp să aibă o capitalizare de piaţă de 8,3 miliarde de euro.
Alstom este lider mondial în domeniul turbinelor pentru hidrocentrale şi ocupă locul al treilea, după GE şi Siemens, pe piaţa turbinelor pe gaz. Compania este al treilea mare producător de echipamente de transmisie a energiei, după ABB şi Siemens, şi concurează cu Siemens şi grupul canadian Bombardier în ceea ce privește producția trenuri şi alte echipamente feroviare.
Dacă oferta este acceptată, GE își va întări și mai mult operațiunile din sectorul energetic, reușind să încheie în doi ani consecutivi două achiziții importante. Anul trecut, în cadrul unei tranzacții de 3,3 miliarde de dolari, GE a cumpărat producătorul de echipamente petroliere Lufkin, care deține o fabrică și în România, lângă Ploiești.
Siemens face o ofertă pentru Alstom, competiția se întețește
Concernul industrial german Siemens a informat consiliul director al Alstom că este interesat de preluarea companiei, dar fără comentarii suplimentare din partea concernului german. Cotidianul francez Le Figaro sugerează că tocmai Guvernul de la Paris a contactat Siemens cu privire la o posibilă ofertă alternativă pentru Alstom decât cea făcută de GE, pentru a-și întări poziția în negocierile cu americanii.
Până acum nu există o ofertă concrete pentru operațiuni și active ale Astom făcută de Siemens, spune Bloomberg. Siemens a vrut să cumpere Alstom și când firma franceză se afla pe punctul de a intra în faliment, dar în 2004 guvernul francez a preferat o intervenție directă, alături de un sindicat de bănci franceze, prin care a oferit un pachet de salvare de 4,4 miliarde de euro companiei. Franța s-a retras din acționariatul direct al Alstom în 2006.