Noua finanțare europeană cuprinde fonduri fără precedent pentru România, iar, după o perioadă lipsită de investiții de 8-10 ani, energia verde devine starul investițiilor din sectorul energetic din România, a spus George Niculescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei.
”Ministerul Energiei vine în sprijinul acestor investiții prin fonduri, atât din PNRR, cât și prin Fondul de Modernizare”, a spus Niculescu.
Centralizarea autorizațiilor de înființare pentru proiecte verzi noi depuse la ANRE a ajuns la 800 MW, la nivelul anului 2022, a adăugat el.
El a mai spus că perioada de iarnă a fost trecută cu bine, fără probleme în aprovizionare.
”A fost o perioadă plină de provocări, dar, pe final de sezon de iarnă, vedem că prețurile sunt destul de scăzute. Nu am avut nici un fel de probleme prim prisma securității energetice, a aprovizionării cu gaz și energie electrică, pe perioada sezonului rece”, a spus George Niculescu, în cadrul ZF Power Summit.
”Monitorizăm foarte atent prin comandamentul de iarnă situațiile nefavorabile care pot să apară…Nu au fost probleme, în ciuda știrilor și anunțurilor din octombrie-noiembrie, în care se previzionau situații apocaliptice, atât datorită sezonului mai cald, dar și prin prisma eforturilor pe care le-am depus, inclusiv la Ministerul Energiei, cu Dl. Ministru Popescu, de a ne asigura că trecem cu bine peste această perioadă complicată”, a mai spus el.
El a spus că principala provocare a perioadei, dominată și de un război pe graniță, a fost combaterea prețurilor ridicate la energie și gaze.
”Au fost ultra-discutate măsurile pe care Guvernul le-a luat, vorbim de ordonanțele de urgență în vedea plafonării și compensării. De asemenea, prin proiectele pe care le facem și cele pe care le derulăm, cele care privesc interconectarea, diversificarea surselor de aprovizionare și a rutelor prin care ne aprovizionăm cu gaze naturale(…), și vreau să reamintesc că acum două săptămâni compania națională Romgaz a semnat un acord cu Socar, la Baku, pentru cumpărarea de gaze naturale pentru sezonul rece viitor. Un alt proiect pe care vreau să-l menționez este cel legat de acordul semnat pe 17 decembrie la București, la Palatul Cotroceni, un proiect care ne va ajuta să ne atingem țintele de decarbonare prin energia regenerabilă produsă în zona Mării Caspice, care va fi transportată pe teritoriul Georgiei și prin Marea Neagră – e vorba de un cablu submarin. Pe 24 februarie vom avea a doua întâlnire a acestui steering committee. Sperăm să ajungem cât mai repede la studiul de fezabilitate ca să vedem rentabilitatea acestui proiect”, a adăugat secretarul de stat.
Pingback: George Niculescu: Energia verde devine starul investițiilor sectorului energetic din România - Piramid Energy