Acasă » Interes general » George Niculescu: Ţinem cont de țintele impuse de CE, dar şi de profilul României

George Niculescu: Ţinem cont de țintele impuse de CE, dar şi de profilul României

7 noiembrie 2023
Interes general
energynomics

Tranziția energetică este un proces ireversibil în care ținem cont de toate țintele impuse de Comisia Europeană, dar trebuie să luăm în calcul şi profilul pe care îl are România, a declarat, marți, la o conferință de specialitate, preşedintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), George Niculescu.

„Tranziția energetică este un proces ireversibil. Odată început, nu mai putem să dăm înapoi. Suntem în mijlocul tranziției energetice, suntem într-o cursă de a ne atinge țintele ambițioase. Lucrul acesta se face într-un plan pe care Ministerul Energiei l-a pus la punct şi chiar actualizează Planul Național Integrat în Domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice, care este un plan ambițios. Ţinem cont de toate țintele impuse de Comisia Europeană, dar trebuie să ținem cont şi de profilul pe care îl are România. Evident că trebuie să ținem cont de zăcămintele de gaze naturale pe care le avem, acest combustibil de tranziție pe care îl vom folosi pentru a finanța tranziția energetică. Cred eu că merg ‘mână în mână’ toate demersurile României de a-şi atinge țintele cu privire la proiectele din regenerabil, o bază solidă în ceea ce priveşte producția de gaze naturale”, a menționat Niculescu.

El a precizat că apetitul pentru investiții în domeniul regenerabil continuă şi doar marți Comitetul de reglementare a aprobat autorizațiile de înființare pentru capacități de energie regenerabilă de aproximativ 130 de megawați.

„De asemenea, ținând cont şi de ambițiile pe care le avem în sectorul nuclear, numai astăzi în Comitetul de reglementare am aprobat autorizații de înființare pentru capacități de energie regenerabilă de aproximativ 130 de megawați. Apetitul pentru investiții în domeniul regenerabil continuă. Intenția investitorilor ne arată că suntem în mijlocul tranziției. La programele derulate de Ministerul Energiei cu privire la finanțarea producerii de energie electrică din surse regenerabile, înțeleg că sunt aproximativ 70-80 de contracte semnate deja”, a susținut acesta.

Preşedintele ANRE este de părere că operatorii de distribuție şi operatorul de transport trebuie să țină pasul cu investițiile derulate, iar consolidarea rețelelor să ducă la preluarea întregii energii produse.

„Operatorii de distribuție şi operatorul de transport trebuie să țină pasul cu aceste investiții, în aşa fel încât întărirea rețelelor de distribuție şi a rețelei de transport să facă față investițiilor din domeniul regenerabil şi să poată să preia toată energia produsă. Toți operatorii de distribuție se pregătesc. Au depus proiecte la Ministerul Energiei pentru Fondul pentru modernizare, în aşa fel încât să-şi poată dezvolta şi întări rețelele. Eu vreau să transmit un mesaj optimist din punctul de vedere al autorității de reglementare: n-avem niciun motiv să punem bariere în calea acestor investiții. Încercăm să adaptăm cadrul de reglementare ca de la momentul în care un investitor vine şi ia decizia de a investi până la momentul în care primii megawați/oră sunt livrați şi introduşi în rețea, să fie unul cât mai comprimat. Până la urmă, interesul țării noastre este acela de a avea o putere instalată cât mai mare, o cantitate de energie electrică produsă într-un mod cât mai sustenabil şi, din punct de vedere financiar pentru consumatorul final, clientul casnic sau clientul non-casnic. După părerea mea, consumatorii trebuie puşi în centrul sistemului energetic”, a spus şeful autorității de reglementare.

Federația Patronală Petrol şi Gaze (FPPG), sub înaltul patronaj al Ministerului Energiei, organizează în perioada 7 – 8 noiembrie cea de-a VI-a ediție a evenimentului Romanian International Gas Conference – RIGC 2023, cu tema „Redefinirea securității aprovizionării. Potențialul noilor tehnologii pentru o tranziție energetică durabilă”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *