Strategia energetică a României ar putea fi gata în septembrie – octombrie 2015, dar aceasta ar fi trebuit însoțită și de o strategie de reindustrializare, a declarat, luni, Andrei Gerea, ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri.
„Dacă vorbim despre consumuri energetice, trebuie să știm ce poate fi dezvoltat: industria metalurgică, auto, agricultura cu irigațiile și așa mai departe. Trebuie să știm cât vom consuma, unde vom consuma”, a spus Gerea, citat de Agerpres.
“În acest moment nu avem o idee în zona de reindustrializare și la nivelul ministerului va trebui să găsim un răspuns, să mergem în mod evident pe eficientizare, pe asigurarea unui mix energetic care să ne asigure și confortul și competitivitatea.
Dincolo de această problemă a strategiei pe care noi o dorim să fie finalizată în septembrie — octombrie mai avem o problemă și anume următorul pas în relația cu Fondul Monetar Internațional, Comisia Europenă și Banca Mondială”, a mai spus Andrei Gerea.
Fostul ministru al Energiei Răzvan Nicolescu a prezentat la finele anului trecut o parte din viitoarea strategie energetică.
Potrivit documentului elaborat de Departamentul pentru Energie, obiectivele noii strategii energetice sunt securitatea alimentării cu energie şi menţinerea unui preţ suportabil la consumatorii finali şi protecţia mediului, iar necesarul de investiţii în sector se ridică la 100 miliarde euro până în 2035.
„Pentru a atrage noi investiţii în sectorul energetic, România trebuie să asigure existenţa unei pieţe stabile, previzibile şi transparente, prin strategii şi politici publice şi înlăturarea unor potenţiale bariere în atragerea investitorilor. Considerăm că necesarul de investiţii în sectorul energetic românesc este, pentru perioada 2015-2035, de aproximativ 100 miliarde de euro”, se arată în proiectul de strategie energetică pus în decembrie în dezbatere publică de Departamentul pentru Energie.
Documentul prezintă starea actuală a sistemului energetic naţional, obiectivele propuse pentru perioada 2015-2035 şi angajamentele asumate de România faţă de Comisia Europeană.
INVERS DE C7UM SPUNE GEREA .. : STRATEGIA ECONOMICA NATIONALA TREBUIE INSOTITA DE O STRATEGIE ENERGETICA … DEOCAMDATA IN APROPIEREA GUVERNULUI NU SE GASESTE NICIUN SPECIALIST CARE SA FACA O STRATEGIE ECONOMICA .. I-AU ALUNGAT POLITICIENII PE TOTI … ASA CA GEREA NU PREA ARE SANSE