Nu se poate vorbi la momentul actual despre o privatizare majoritară a Complexului Energetic Oltenia (CEO), ci doar de o privatizare a 15% dintre acțiuni, care va avea loc cel mai devreme anul viitor, a declarat Ministrul Energiei, Andrei Gerea.
El a afirmat că vânzarea a 15% din acțiunile CEO se va face numai în condițiile în care va fi obținut un preț bun pentru acest pachet minoritar, banii urmând să fie investiți în retehnologizarea companiei.
„S-a mai făcut un pas spre drumul vânzării a unui pachet minoritar, dar și acela dacă se va face, se va face în condiții care vor fi satisfăcătoare pentru obiectivul urmărit și anume capitalizare. Deocamdată, nu există nicio astfel de decizie, nici măcar timpul necesar pentru o astfel de privatizare nu este nici anul acesta, nici anul viitor, deci nu vorbim despre o privatizare majoritară.
Acum discutăm despre 15%, dacă se va găsi pe piață un preț bun pentru acești 15% putem discuta, dar deocamdată nici acest preț bun nu există. Compania are nevoie să facă niște investiții, deocamdată negociază cu băncile pentru împrumuturi care costă, dar dacă pe piață se va ajunge la concluzia că există posibilitatea să vinzi aceste acțiuni la un preț bun, probabil că se va lua decizia de a vinde 15%, dar deocamdată nu vorbim de privatizare majoritară”, a precizat Andrei Gerea, citat de Agerpres.
Ministrul Energiei a participat vineri, la Târgu-Jiu, la o ședință cu reprezentanții sindicatelor din cadrul complexului, cu membrii Consiliului de Supraveghere și cu conducerea CEO.
„Vizita a fost motivată de solicitarea mea de a avea o ședință de lucru legată de situația companiei cu managementul, sindicatele, consiliul de supraveghere și conducerea ministerului. Suntem într-un moment de bilanț, compania a terminat procesul de restructurare, s-a traversat și un moment dificil din punct de vedere al lichidităților și am considerat că pe fondul unei situații bune de moment pentru companie că putem sta de vorbă și să ne facem planuri de viitor. (…) Întâlnirea de astăzi (vineri — n.r.) a fost importantă pentru că s-a tras o concluzie clară, toată lumea dorește să pună umărul la dezvoltarea acestei companii. Noi considerăm energia produsă pe cărbune ca fiind element de siguranță națională. Au fost propuneri, o fabrică de brichetare a cărbunelui și utilizarea zonei sterile deja a haldelor pentru a face un parc fotovoltaic”, a mai spus Gerea.
Andrei Gerea a vizitat mai multe cariere și termocentrale ale CEO și a menționat că trebuie definitivat planul exproprierilor și cel de investiții, iar la ședința de Guvern din august speră să fie analizate proiectele de realizare a fabricii de brichetare și a parcului fotovoltaic, dar și efectuarea unor analize pe zona de legislație, care să fie favorabilă CEO.