Conducta Nord Stream 2 ar putea fi expusă unei blocade, iar Germania și Austria au condamnat o posibilă extindere a sancțiunilor SUA asupra Rusiei, declarând că măsurile ar viza consolidarea intereselor economice ale SUA și includ o măsură intervenționistă inacceptabilă în sectorul energetic al regiunii. „Aprovizionarea cu energie a Europei este o chestiune a Europei, nu a SUA „, au declarat ministrul german de externe Sigmar Gabriel și cancelarul austriac Christian Kern, într-o conferință comună. „Instrumentele sancțiunilor politice nu ar trebui să fie legate de interese economice”.
În centrul problemei se află planificarea gazoductului Nord Stream 2, proiect în valoare de 10 miliarde de dolari, din Rusia către Germania, care într-o anumită măsură ar concura cu exporturile americane de gaz natural lichefiat către Europa. Conducta de 1.220 de kilometri, proiectată pentru a reduce dependența Rusiei de tranzitul de gaze prin Ucraina, ar dubla capacitatea unui gazoduct deja existent, către cea mai mare economie a Europei.
Conducta Nord Stream 2 va avea „efecte dăunătoare asupra securității energetice a Uniunii Europene” și asupra reformelor din Ucraina, potrivit unui amendament adăugat unui proiect de lege al Senatului Statelor Unite pentru a majora sancțiunile împotriva Rusiei. SUA va „continua să se opună gazoductului”, conform proiectului de lege. Senatul a adoptat măsura joi. Totuși, trebuie să fie preluată de către Cameră, unde ar putea fi revizuită, iar Casa Albă nu a clarificat încă dacă va promulga proiectul de lege.
Germanii de la BASF și Uniper, precum și OMV din Austria, se numără printre cele cinci companii ale Uniunii Europene care intenționează să se alăture proiectului Nord Stream 2 proiectat de Gazprom și susținut de Kremlin.
Wintershall, subsidiară BASF, Uniper, OMV, Royal Dutch Shell și Engie au convenit în aprilie să ofere participe la Nord Stream 2, proiectul urmând să fie gata până la sfârșitul anului 2019. În același timp, proiectului i se opun politicieni din Polonia, Ucraina și Țările Baltice.
Gabriel și Kern au declarat că „nu pot accepta” sancțiunile propuse din S.U.A. care vizează companiile energetice europene ca parte a măsurilor împotriva Rusiei, potrivit declarației citate de Bloomberg.
Nord Stream 2 este un proiect european, dezvoltat în parteneriat cu companiile europene care au acordat deja finanțare de peste 1 miliard de euro (1,1 miliarde de dolari) înainte de aprobarea ultimului proiect de lege din SUA, potrivit lui Alexander Medvedev, adjunctul șefului executiv al Gazprom. Proiectul este în conformitate cu toate reglementările UE existente, a spus el, potrivit Bloomberg.
Gazprom consideră că mișcarea SUA este o încercare de a asigura mai multe exporturi către Europa, a mai spus Medvedev.
„Dacă senatorii cred că pot bloca cooperarea ruso-americană în domeniul energiei și în ansamblu – Dumnezeu este judecătorul lor”, a spus el la o conferință de la Berlin. Relațiile comerciale și politice dintre țări au scăzut deja „la un nivel foarte scăzut”.