Ponderea surselor regenerabile de energie în cadrul generării germane de energie electrică a crescut de la 29% în 2016 la un nivel – record de 33% în acest an, potrivit calculelor preliminare ale Asociației Industriei de Energie și Apă (BDEW).
„Diferența dintre cărbune și energiile regenerabile în cadrul producției de energie din Germania a scăzut de la 11 la 4 puncte procentuale în doar un an”, a declarat șeful BDEW, Stefan Kapferer, subliniind că sectorul energetic al țării „se decarbonizează cu pași mari”.
Ca parte a energiei electrice brute consumate, energiile regenerabile au crescut la peste 36%, Germania fiind un exportator net de energie.
Potrivit calculelor asociației, ponderea cărbunelui în mixul de producție a energiei din Germania a scăzut de la 40,3% în 2016 la 37% în 2017.
„Reducerea producției de energie electrică pe bază de cărbune este în plină desfășurare”, a declarat Kapferer jurnaliștilor din Berlin, adăugând că această tendință aproape sigur va continua în următorii ani, deoarece „nimeni nu va mai investi în fabricile de cărbune”, pe fondul schimbărilor climatice, conform cleanenergywire.org.
Directorul de lobby al utilităților a declarat că energiile regenerabile au fost „câștigătorii clari ai generării de energie electrică netă” în 2017 și au reușit să substituie complet scăderea producției convenționale de energie. Kapferer a susținut că sectorul energetic din Germania s-a aflat „pe drumul cel bun” pentru a-și îndeplini contribuția la obiectivul de reducere a emisiilor de CO2 în 2020, în timp ce sectorul transporturilor „din păcate nu aduce o contribuție adecvată” și ar fi „principalul vinovat” dacă Germania nu va reuși să-și atingă țintele pentru 2020 de reducere a emisiilor cu 40% față de nivelurile din 1990.