###author###
Berlin. Germania a decis să elimine o mare parte din sursele clasice de generare a energiei electrice – dacă nu chiar 100% – până în anul 2050. Un prim pas ar fi renunțarea la energia nucleară, mișcare pentru care anunță o țintă ambițioasă: 2022. ”Există mai multe motive pentru care am decis să renunțăm la energia nucleară. Am creat Energiewende, politica de trecere la energia verde, pentru a scăpa de pericolele și noxele legate de energia clasică. Cred că vom reuși să avem o energie 100% regenerabilă mai devreme, în 2035”, spune Andreas Kraemer, director al Institutului Ecologic german.
Chiar dacă unii experți sunt reticenți când vine vorba de trecerea în proporție de 100% la energia verde, toți sunt de părere că Germania va reuși în maximum 20 de ani să atingă un mix energetic bazat într-o proporție covârșitoare pe regenerabile.
”Ținta noastră este să atingem cel puțin 80% din consumul de energie asigurat din surse regenrabile până în 2050. Azi avem 25,4%. Eficiența energetică trebuie să crească de asemenea la 50%, azi avem doar 3,3% (față de 1990 – n.r.)”, a declarat Marius Backhaus, reprezentant al Ministerului german al Economiei și Energiei.
Energiewende sau tranziția energetică, a avansat cu pași repezi mai ales după dezastrul de la Fukushima, când o uzină nucleară japoneză a fost grav avariată în urma unor fenomene meteorologice determinate de un cutremur: o serie de valuri uriașe, fenomen ce poartă denumirea de „tsunami”, a distrus trei reactoare nucleare.
”Cu siguranță nu vom reuși să fim 100% verzi pînă în 2030. Sunt chiar analiști independenți care spun că avem nevoie de minimum 90 de GW din surse convenționale, pentru a ne asigura complementaritatea surselor”, afirmă Joachim Lang, director, E.On Germania.
”Pentru a dezvolta în continare industria regenerabilă, oferim țărilor est-europene experiența noastră. Avem de învățat unii de la alții. Exisă oportunități comerciale și investiționale. Vom afla, însă, ce va decide Europa în cadrul summit-ului din 23-24 octombrie”, spune Ernst Peter Fischer, Director general adjunct al Directoratului General pentru Economie și Dezvoltare Sustenabilă din Germania.