Acasă » Regenerabile » Germania: Rețeaua nu mai face față presiunii eoliene

Germania: Rețeaua nu mai face față presiunii eoliene

13 martie 2020
Eolian
energynomics

Pe măsură ce Berlinul își continuă trecerea la energia regenerabilă, consumatorii de energie electrică – adică contribuabilii germani – plătesc factura. Problema este infrastructura de rețea, care nu poate ține pasul cu noile surse de energie, potrivit DW.

Sabine, furtuna care a lovit Europa în februarie, a dus la o supraproducție uriașă a energiei eoliene în Germania, centralele eoliene interne furnizând temporar în rețea o cantitate uriașă de 44 de gigawati (GW) de energie electrică – două treimi din consumul național total. Acesta este un nivel care nu fusese estimat pentru încă un deceniu, conform planului Berlinului de dezvoltare a energiei fără emisii.

„Datorită vântului puternic asociat furtunilor, turbinele eoliene, care sunt concentrate în principal în nordul Germaniei, au produs mult mai multă energie electrică decât ar putea fi consumată în același timp”, a declarat Sebastian Kreth, reprezentant VCI din Frankfurt, pentru DW.

În conformitate cu legea energiei regenerabile din Germania, care este concepută pentru a ajuta la susținerea energiei verzi, operatorii de turbine eoliene primesc, de asemenea, compensații pentru fiecare kilowatt-oră de energie electrică care nu este produsă, dacă energia eoliană depășește capacitatea maximă a rețelei. În plus, operatorii de rețele electrice trebuie să accepte și să distribuie energia electrică din surse regenerabile, chiar și atunci când nu există cerere pentru aceasta.

Prin urmare, prețul energiei electrice se poate transforma într-unul negativ, ceea ce înseamnă că operatorii de rețele trebuie să vândă în pierdere sau să le transmită costuri mai mari clienților. Se estimează că așa-numitele măsuri de stabilizare a rețelei datorate excesului de energie eoliană în 2020 ar putea costa consumatorii un total de 4 miliarde de euro (4,5 miliarde de dolari) în facturi suplimentare pentru energia electrică care este vândută la un preț negativ sau chiar energia neprodusă.

În 2017, consumatorii au plătit 1,51 miliarde de euro în plus pentru stabilizarea rețelei, comparativ cu 1,44 miliarde de euro în 2018. Și Agenția Federală a Rețelei Germane a calculat că doar pentru primele trei trimestre ale anului 2019 cheltuielile au fost de 950 de milioane de euro.

„Nu ne putem permite această nebunie pe termen lung”, a declarat Bernd Westphal, purtătorul de cuvânt al politicii economice pentru social-democrați (SPD) din parlament.

În timpul furtunii Sabine, cei patru operatori de sisteme de transport regionale din Germania (TSO) au refuzat transmisia în rețea a unui nivel al producției de energie eoliană combinată de 210 gigawatt-ore (GWh), în cele două zone mai afectate, din cauza ofertei excesive.

Tags:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *