Întreaga cerere de energie a Germaniei ar putea fi satisfăcută numai prin intermediul energiilor regenerabile în următorii zece până la cincisprezece ani, potrivit unui nou raport al Institutului German pentru Cercetări Economice (DIW Berlin). Condiția prealabilă pentru aceasta este ca obiectivele germane de expansiune atât pentru energia eoliană, cât și pentru energia solară să crească, scriu autorii. Energia eoliană terestră va juca un rol deosebit de important, potrivit DIW, care solicită extinderea parcurilor eoliene – în special în sudul țării, potrivit Clean Energy Wire.
„Energiile regenerabile 100% sunt posibile din punct de vedere tehnic și sunt eficiente din punct de vedere economic – și mai presus de toate sunt necesare urgent pentru a putea atinge obiectivele europene de protecție a climei”, spune Claudia Kemfert, șefa departamentului Energie, Transporturi, Mediu, DIW Berlin.
Conform calculelor, nu numai cererea de energie electrică, ci întreaga cerere de energie din această țară ar putea fi asigurată din surse regenerabile. Pentru a ajunge la aprovizionarea completă cu energie prin intermediul energiilor regenerabile, autoritățile UE, federale și de stat trebuie să colaboreze mai strâns și într-o manieră mai bine coordonată, mai ales atunci când vine vorba de planificarea rețelei, scriu autorii.
Aceștia au susținut, de asemenea, că integrarea în rețeaua electrică europeană este necesară pentru a garanta securitatea aprovizionării. Atât la nivel european, cât și la nivel național, planurile actuale de dezvoltare a rețelei includ o pondere ridicată a gazelor naturale fosile, precum și a energiei nucleare. „Acestea sunt umbrele politicii energetice de ieri – acum trebuie urgent să trecem la cele de mâine”, a mai spus Kemfert.
Obiectivul Germaniei pentru 2030 este de a atinge o cotă de 65% din surse regenerabile în mixul de energie. Însă, datorită unei posibile eliminări rapide a capacității energiei fosile, reprezentanții industriei și grupurile ecologiste au solicitat, deopotrivă, creșterea obiectivului la cel puțin 70% până la sfârșitul deceniului.