Germania și Belgia au convenit să-și interconecteze rețelele de hidrogen, să dubleze fluxul de gaz lichefiat către Germania și să exploreze posibilitatea unui al doilea punct de interconexiune de energie electrică de înaltă tensiune pentru fluxurile transfrontaliere, au anunțat țările, în urma primului Summit energetic Belgia-Germania, potrivit Clean Energy Wire.
Prim-ministrul belgian Alexander De Croo și cancelarul german Olaf Scholz, împreună cu miniștrii energetici ai țărilor respective, s-au întâlnit la 14 februarie pentru a stabili prioritățile în ceea ce privește cooperarea energetică și pentru a asigura implementarea acestora. Într-o declarație comună, cele două țări au anunțat că au convenit să dezvolte în continuare infrastructura hidrogen dintre Belgia și Germania, cu obiectivul clar de a realiza interconectarea până în 2028 și de a facilita o creștere majoră a fluxului de gaze naturale lichefiate (GNL) din Belgia către Germania, cu scopul de a dubla tranzitul.
De asemenea, țările vor examina împreună posibilitățile oferite de captarea și stocarea carbonului (CCS), vor intensifica cooperarea în domeniul energiei offshore în Marea Nordului și se vor concentra asupra proiectelor mixte hibride și transfrontaliere offshore. Totodată, cele două țări vor dezvolta un al doilea interconector de înaltă tensiune pentru fluxurile transfrontaliere de energie electrică și vor promova introducerea cuplării pieței între continentul european și Regatul Unit și Irlanda.
Germania și Belgia cooperează în materie de energie de ani de zile – primul interconector dintre cele două țări a intrat în funcțiune la sfârșitul anului 2020 – dar războiul împotriva Ucrainei și accelerarea tranziției energetice „au crescut și mai mult nevoia de cooperare și au accelerat implementarea unor proiecte comune”, a spus De Croo.
GNL din Belgia, alături de cel din Norvegia și Țările de Jos, a contribuit la compensarea reducerilor fluxurilor de gaze din Nord Stream 1 din Germania, contribuind în mod semnificativ la securitatea energetică a țării, a spus Scholz.
Până de curând, Germania nu avea infrastructura necesară realizării importului de GNL.
„Cooperarea energetică dintre Belgia și Germania a devenit din ce în ce mai importantă”, au declarat oficialii. Pentru a asigura implementarea acordurilor, a evalua progresul și a identifica noi domenii de cooperare, un grup de înalți funcționari se va reuni cel puțin o dată pe an.
Pingback: Germania și Belgia își vor interconecta rețelele de hidrogen, vor dubla tranzitul de GNL - Piramid Energy