Germania și Norvegia vor efectua un studiu de fezabilitate pentru o nouă conductă care va transporta hidrogen albastru și mai apoi verde, provenit din surse regenerabile.
Ministrul german al Economiei și Climei, Robert Habeck, a semnat în timpul unei vizite în Norvegia o declarație comună cu prim-ministrul Jonas Gahr Støre pentru cooperare energetică, care urmărește stabilirea importurilor de hidrogen în cantități mari din țara nordică către cea mai mare economie a Europei, potrivit Recharge.
După atacul Rusiei asupra Ucrainei, cele două țări au subliniat într-o declarație comună importanța reducerii rapide a dependenței Europei de importurile de energie rusești.
„Norvegia și Germania sunt parteneri apropiați în tranziția energetică și protecția climei. Dorim să aprofundăm și mai mult acest parteneriat”, a spus Habeck. „Declarația comună pe care am adoptat-o astăzi subliniază acest lucru. Cele două țări ale noastre sunt de acord că, atunci când vine vorba de hidrogen, trebuie să ne gândim încă de la început la o infrastructură europeană a hidrogenului.”
În urma agresiunii ruse, tranziția energetică trebuie accelerată printr-o expansiune mai rapidă a surselor regenerabile și mai multă eficiență energetică, precum și tranziția de la gazele fosile la hidrogenul verde sau derivații acestuia, cum ar fi amoniacul, a subliniat Ministerul Climei din Germania.
Cele două țări nu exclud transportul temporar de hidrogen albastru (produs din gaze fosile legate de captarea și stocarea carbonului) prin conducta propusă, dar Germania a subliniat că va fi luat în considerare doar pentru o perioadă de tranziție, până când hidrogenul verde (obținut din surse regenerabile prin intermediul electrolizei) devine mai viabil din punct de vedere economic.