Germania susţine că Ucraina trebuie să rămână ţară de tranzit pentru gazul rusesc, relatează ziarul Frankfurter Allgemeine, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a spus că depinde de fosta republică sovietică să dea dovadă de „bunăvoinţă” faţă de Moscova, relatează Reuters.
Putin a spus vineri, la Forumul economic de la Sankt Petersburg, că rolul Ucrainei ca ţară de tranzit nu mai este asigurat odată ce gazoductul Nord Stream 2 care va lega Rusia şi Germania va fi finalizat.
Germania, care a susţinut construcţia gazoductului în faţa unei opoziţii feroce din partea SUA şi a altor state europene care afirmă că Ucraina va fi astfel lipsită de orice pârghie de acţiune împotriva statului vecin, a insistat mereu că Ucraina trebuie să rămână o ţară de tranzit, potrivit Agerpres.
„Pentru guvernul german rămâne esenţial ca Ucraina să rămână ţară de tranzit chiar şi după Nord Stream 2”, a afirmat purtătorul de cuvânt al guvernului, Stefffen Seibert.
Germania se aşteaptă ca Rusia să adere la un acord interguvernamental existent prin care să se angajeze să-şi trimită gazul prin Ucraina, a fost el citat de ziarul german.
„Prin acordul lor de tranzit, negociat parţial de UE şi de Germania, Rusia şi Ucraina au creat cadrul pentru acest lucru”, a spus el. „Ne aşteptăm să se adere la acest acord”, a adăugat el.
Tratatul privind tranzitul gazului natural expiră în 2024, dar poate fi prelungit.
Alţi oficiali din coaliţia de guvernare au fost mai critici. Nils Schmid, un purtător de cuvânt pentru politică externă al social democraţilor, parteneri în coaliţia de guvernare, a declarat că afirmaţiile lui Putin „nu ajută, ci irită”.
Partidele de opoziţie, printre care şi Verzii, au apreciat că ar trebui să se renunţe la gazoduct.