Germania trebuie să investească 120 de miliarde de euro în măsuri de modernizare energetică și să accelereze semnificativ ritmul investițiilor pentru a face clădirile publice neutre din punct de vedere climatic până în 2045, arată un raport al Agenției Germane pentru Energie (DENA), potrivit CLEW. Dacă aceste măsuri, cum ar fi renovarea sistemelor de încălzire și izolație, ar continua în ritmul actual și la standardele minime actuale, clădirile publice nu ar atinge neutralitatea climatică în anul în care țara intenționează să obțină emisii nete de gaze cu efect de seră zero.
Investițiile suplimentare (comparativ cu întreținerea de bază care nu eficientizează consumul) ar duce la economii de 45 de miliarde de euro până în 2045, iar întreaga sumă a investiției va fi recuperată încă 20 de ani mai târziu, se arată în raport. Prin urmare, statul a trebuit să pună la dispoziție „investiții inițiale substanțiale”, comunitățile locale fiind în special sub presiune și având nevoie de sprijin federal. Limita Germaniei la noi datorii reprezintă un obstacol în găsirea sumelor necesare, iar guvernul ar trebui să ia în considerare crearea unui fond federal cu scop special, sugerează raportul. Acesta a fost elaborat de firma de consultanță Prognos AG și Institutul Fraunhofer pentru Sisteme de Energie Solară (Fraunhofer ISE) în numele dena.
Statul joacă un rol central în asigurarea tranziției în sectorul construcțiilor, a spus Corinna Enders, președintele consiliului de administrație al dena. „Politicienii trebuie să creeze condițiile-cadru necesare pentru modele de afaceri scalabile pentru renovarea clădirilor publice”, a spus ea, adăugând că activarea în paralel a capitalului privat este, de asemenea, un obiectiv cheie.
Tranziția la încălzire va fi o „sarcină mamut” pentru sectorul public în următoarele decenii, iar modernizarea clădirilor publice ar trebui să devină un model de urmat pentru sectorul privat, a spus dena. Raportul spune că proprietățile federale, de stat și municipale au un consum final de energie de 70 terawatt-oră anual, aproximativ trei sferturi fiind folosite pentru încălzire.