Acasă » Termo » Problema germană a cărbunelui: Trecerea la energia regenerabilă, înainte de pregătirea infrastructurii

Problema germană a cărbunelui: Trecerea la energia regenerabilă, înainte de pregătirea infrastructurii

23 august 2018
Electricitate
energynomics

Renunțarea la cărbune reprezintă o ambiție-cheie pentru Uniunea Europeană și nu mai puțin pentru cea mai mare economie a sa, Germania. Cu toate acestea, în pofida scăderii numărului de centrale pe cărbune și a utilizării energiei regenerabile, Germania se confruntă cu problema creării unor rețele de energie adecvate și „inteligente” în întreaga țară pentru valorificarea și stocarea energiei regenerabile, apoi transmiterea și distribuirea acesteia, conform CNBC.

Producția din fabricile de cărbune din Germania a scăzut în prima jumătate a anului, iar sursele regenerabile de energie – eoliană, solară, biomasă și hidroenergie – au depășit cărbunele și au devenit cele mai importante generatoare de electricitate ale țării. Cu toate acestea, Berlinul nu reușește să respecte inițiativa sa ambițioasă privind energia regenerabilă, cunoscută sub numele de „Energiewende”, care prevede o tranziție de la cărbune și energie nucleară la surse regenerabile și o economie cu emisii reduse de carbon.

Potrivit Ministerului Economiei și Energiei din Germania, aceasta nu va respecta angajamentul său de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 55% (comparativ cu nivelurile din 1990) până în 2030 și, în schimb, va reuși să atingă o reducere maximă de 45%.

Germania produce încă o cantitate mare de energie din cărbune, care generează în jur de 37% din producția de energie și este responsabil pentru peste 80% din emisiile din sectorul energetic. Guvernul german a intensificat eforturile de stopare a utilizării cărbunelui. În luna mai, a anunțat formarea unui grup de lucru, Comisia de renunțare la cărbune, care va fi subordonată Ministerului Economiei și Energiei, pentru a explora modul în care se poate reduce utilizarea energiei pe bază de cărbune și, în cele din urmă, renunțarea la aceasta, dar și identificarea unor alternative pentru muncitorii și regiunile afectate de închiderea minelor.

Una dintre preocupările principale ale guvernului cancelarului Angela Merkel este să investească și să construiască o rețea națională adecvată de energie, care să fie proiectată pentru o nouă generație de regenerabile. Se estimează că vor fi construite 7.000 de kilometri de rețea, o investiție masivă.

Michael Sen, membru al consiliului de administrație al gigantului german de inginerie și infrastructură energetică Siemens, a declarat pentru CNBC că industria energetică se află într-o stare de tranziție. „Cred că este prea devreme să judecăm dacă ne lipsește ceva. Suntem în mijlocul unei călătorii, „Energiewende” sau tranziția energetică și vedem o tendință care stă la baza existenței unei societăți – necesitatea decarbonizării, avem sisteme de generare a energiei electrice distribuite și descentralizate și trecem de la o lume convențională la o nouă lume a energiei”, a spus el.

„Sunt convins că această țară și multe altele își vor împlini obiectivele cu ajutorul tehnologiilor eficiente”, a adăugat el. În apărarea continuării utilizării cărbunelui de către Germania, Sen a spus că tranziția energetică nu se poate face „din buton”. „Cărbunele a fost o sursă tradițională de generare a energiei electrice în această țară, așa cum se întâmplă în alte țări … dar am văzut mulți jucători noi în industriile regenerabile”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *