Cererea mai mare de energie, declanșată de creșterea economică și vremea mai rece, va determina o creștere a emisiilor de gaze cu efect de seră din Germania anul acesta, a estimat AG Energiebilanzen. O nouă creștere va duce la depășirea obiectivelor climatice ale Germaniei pentru 2020. Prognoza coincide cu negocierile pentru formarea unui nou guvern de coaliție, în care reducerile de emisii reprezintă un punct de referință principal, precum și cu summitul COP23 privind clima din Bonn.
Consumul de energie din Germania va crește probabil cu puțin peste un procent față de 2016, până la un total de 13.600 PJ, potrivit calculelor AG Energiebilanzen. Din ianuarie până în septembrie, cererea de energie a fost cu 1,9% mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut, a declarat AG Energiebilanzen (AGEB) într-un comunicat de presă. “Având în vedere aceste previziuni, AG Energiebilanzen se așteaptă ca emisiile de CO2 naționale legate de energie să crească ușor în 2017”, se arată în comunicat.
Emisiile legate de energie reprezintă aproximativ 85% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră din Germania. Acestea exclud emisiile provenite din agricultură, utilizarea terenurilor și silvicultura, precum și anumite emisii legate de procese din industrie, printre altele. În 2016, emisiile germane au crescut cu 0,4%.
Germania a făcut din protecția climei una dintre prioritățile sale în cadrul tranziției energetice Energiewende – o dublă trecere de la combustibilii fosili și energia nucleară la un sistem energetic bazat pe surse regenerabile de energie, potrivit CleanenergyWire.org. Ponderea energiei regenerabile a crescut, de asemenea, în primele nouă luni ale anului 2017, ceea ce a fost “determinat, în principal, de condițiile bune de vânt pe continent și în larg” și de un număr ușor mai ridicat de ore cu soare, potrivit AGEB.
Ministerul mediului din Germania a avertizat în luna octombrie că emisiile ridicate, provenite de la centralele electrice pe bază de cărbune și din transporturi, vor face ca această țară să nu-și atingă obiectivele climatice pentru 2020, și asta cu o marjă mai mare decât se anticipase anterior. Potrivit calculelor ministerelor, emisiile de CO2 ale Germaniei vor fi cu numai 32% sub nivelurile din 1990, peste trei ani, spre deosebire de obiectivul oficial de reducere a emisiilor cu 40%. Ministerul a spus atunci că un eșec de această amploare ar constitui o “lovitură semnificativă pentru politica climatică a Germaniei” și ar însemna “un dezastru pentru reputația internațională a Germaniei ca lider climatic”.