Acasă » Electricitate » Gestionarea automată a dezechilibrelor intra zilnice la parcurile fotovoltaice

Gestionarea automată a dezechilibrelor intra zilnice la parcurile fotovoltaice

27 iulie 2024
Distribuţie
Gabriel Avăcăriței

Progresul rapid al capacităților de generare intermitentă, atât mari, cât și mici, a aruncat sectorul energetic într-un teritoriu necunoscut. Pe măsură ce navigăm în acest nou decor, avem adesea impresia că bâjbâim în întuneric, căutând răspunsuri la provocări presante. Cu toate acestea, printr-un dialog avizat, putem aduce la lumină potențiale soluții la dezechilibrele care apar în cadrul sistemelor energetice moderne. Am avut șansa unei astfel de conversații cu invitatul nostru la Energynomics Talks, Răzvan Rădulescu, CEO Software Media WEBUS 4 ENERGY. El a avansat mai multe soluții posibile. Una dintre ele este legată de utilizarea sistemelor de management energetic. O alta constă în integrarea mai bună a consumatorilor și producătorilor. Pentru ambele categorii de soluții, capacitățile tehnologice sunt în prim-plan. Cu toate acestea, o schimbare de paradigmă în comportamentele comerciale și de piață, pentru a promova un ecosistem energetic mai integrat și mai cooperativ, este, de asemenea, primordială.

O provocare semnificativă o reprezintă dezechilibrele zilnice și costurile asociate cu care se confruntă instalațiile fotovoltaice (PV). Natura fluctuantă a energiei solare înseamnă că producția poate varia dramatic în timpul zilei, ceea ce duce la discrepanțe în generare și potențiale pierderi financiare.

 

Surse de impredictibilitate

Sunt patru tipuri de dezechilibre, pe două direcții, respectiv consumatori și producători, fiecare categorie fiind, uneori pe intervale de timp fparte scurte, în situația de cere, respectiv, de a oferi mai mult sau mai puțin față de prognoză.

La nivelul producătorilor avem impredictibilitatea data de meteorologie. “De pe o zi pe alta, prognoza ne spune cât de puternic va fi soarele, dacă nu vor fi nori. Fronturile atmosferice sunt predictibile la nivel de 2-3 zile. [Norii] impredictibili sunt cei care apar pe termen scurt, la nivel local, și care strică prognoza la nivel de ore. În aceste situații, echilibrarea înseamnă să înlocuim producția programată și vândută cu alte surse de energie.

“Din experiența noastra, la parcurile fotovoltaice cu care lucrăm, pot apărea variații de producție de 30-40% la intervale de 5 minute”, a precizat Răzan Rădulescu.

O a doua sursă de impredictibilitate vine din zona consumatorilor, care pot consuma mai mult sau mai puțin față de nivelul anticipat, ceea ce impune furnizorilor să găsească soluții pentru echilibrare a cererii cu oferta. “Sistemul intră în dezechilibru până vine cineva și dă drumul turbine pentru a pune energie înapoi” în sistem.

 

Sistemele robuste de gestionare a energiei sunt esențiale

Producția de energie fotovoltaică este cea mai viabilă soluție financiară. „Investiția ca atare este cea mai mică, cea mai ușor de implementat și cu impact minim asupra mediului”, spune Răzvan Rădulescu. În plus, PV nu produce dezechilibre pe tot parcursul zilei, ci preponderent în mijlocul zilei. „Când vrem să echilibrăm rețeaua, avem nevoie de energie, iar soluția este fotovoltaicul, alături de diverse soluții de stocare.”

Pentru dezechilibrele pe termen scurt, Răzvan Rădulescu avansează două tipuri de răspuns: soluții de digitalizare și soluții comerciale. Pentru aceasta, este esențial să existe sisteme robuste de gestionare a energiei. Astfel de sisteme pot optimiza programarea și dispecerizarea energiei, asigurând funcționarea eficientă și rentabilă a centralelor fotovoltaice, în ciuda variabilității lor inerente.

În ceea ce privește abordarea comercială, “nu trebuie încerc să vând tot ceea anticipez că pot produce pe baza prognozei”. Răzvan Rădulescu recomandă limitarea volumelor vândute în piață sub capacitatea prognozată, pentru a elimina dezechilibrele de surplus. Pentru a evita situațiile de dezechilibru negativ, o soluție este instalarea unor echipamente de stocare “Cea mai bună variantă ar fi între 10 și 30% din capacitatea instalată”, spune invitatul la Energynomics Talks. Sau poate o altă pondere, mai mică, din capacitatea anticipată a fi livrată în rețea, luând în considerare și a doua soluție. Aceasta constă în livrarea pentru echilibrarea intra-day a volumelor pe care operatorul nu le-a vândut exact pentru a-și păstra o rezervă de siguranță.

Dezechilibrele constatate în mod obișnuit sunt de sub o sută de MW pe anumite intervale orare, “ceea ce nu este foarte mult”, susține Răzvan Rădulescu. Extinderea unui comportament mai sofisticat din partea operatorilor de centrale fotovoltaice ar rezolva o mare parte din problemele de dezechilibru pe termen scurt, susține el.

Sisteme automatizate permit reducerea volumelor de energie necesare pentru echilibrare. “Avem echipamente care se leagă la parc, de la distanță, și pot să discute cu invertoarele pentru a controla producția potrivit cu nevoile. […] Operatorul de parc fotovoltaic trebuie să ia măsurile necesare pentru a nu perturba rețeaua. […] Ei nu își dau seama că aceste soluții există și pot fi implementate”, a insistat Răzvan Rădulescu.

 

Ce este WEBUS 4 ENERGY

Software Media este o echipă venită din zona de telecomunicații, care a dezvoltat platforma no-code WEBUS 4 ENERGY, pe baza căreia poate implementa “o soluție diferită și adaptată pentru fiecare client nou”. “Facem digitalizare fără programare”, afirmă Răzvan Rădulescu. Parcurile fotovoltaice sunt diferite între ele nu doar din perspectivă tehnică, dar și din perspectiva comportamentului de business, așa că totul trebuie calibrat pentru fiecare situație în parte. “Avem un echipament hardware de producție proprie, avem un mini-server amplasat în parc și un server central care ține legătura cu piețele și vede centrala din toate perspectivele necesare. [] Soluția este testată pe piața din România, inclusiv cu peste 20 de producători agregați și circa 10 producători de sine stătători, cu o putere instalată în medie de 3-5 MW pe fiecare parc.”

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al Energynomics din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare Energynomics: site-ul, revista și evenimentele proprii.

Un comentariu la „Gestionarea automată a dezechilibrelor intra zilnice la parcurile fotovoltaice”

  1. Lasati vrajelile cu limbajul de lemn care nu rezolva nimic. Calea de urmat pentru compensarea dezechilibrelor este calea urmata de toate statele lumii, adica acumularea in parcuri de baterii. Acestea prin sistemele electronice sofisticate compenseaza instantaneu orice dezechilibru din sistemul energetic. Cred ca suntem singura tara din Europa fara parcuri de stocare in baterii cu Litiu. De aceasta situatie impardonabila se fac vinovati cei lipsiti de ratiune, competenta si viziune din sistemul energetic national. Lipsa de expertiza, coordonare si experienta pun in pericol securitatea energetica a Romaniei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *