Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Gheorghe Duțu (ANRM): Investiţiile în explorare securizează accesul la resursele de petrol

Gheorghe Duțu (ANRM): Investiţiile în explorare securizează accesul la resursele de petrol

16 decembrie 2014
Consumatori
energynomics

Industria de petrol, dar şi cea minieră se caracterizează printr-o mişcare permanentă, observă Gheorghe Duțu, președintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale. Pe de o parte, Agenția răspunde acestor mișcări inițiate de companiile care operează în industrie, pe de altă parte monitorizează evoluțiile și propune noi abordări. În opinia lui Gheorghe Duțu, anul 2014 confirmă potențialul important pentru dezvoltarea sectorului petrolier. Una dintre măsurile de sprijn pentru dezvoltarea zonelor unde se desfăşoară operaţiunile petroliere ar fi includerea posibilităţii ca o cotă din redevenţele încasate de statul român în urma derulării acestor lucrări să revină comunităţilor locale.

Domnule președinte, ANRM are ca rol principal impulsionarea valorificării raţionale a resurselor minerale naționale, prin instrucţiuni şi reglementări tehnice. În ce direcţie anticipați a se produce asemenea modificări în legislaţia secundară?

Continuarea valorificării raţionale a rezervelor de care dispune România este un obiectiv aflat constant în atenţia noastră. În domeniul resurselor naturale, România beneficiază în prezent de un cadru legislativ bine fundamentat, racordat la prevederile europene din domeniu.

Totuşi, trebuie să avem în vedere faptul că industria de petrol cât şi cea minieră se caracterizează printr-o mişcare permanentă. De aceea, este important ca, în activitatea de reglementare, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale să ţină cont de evoluţiile curente din sectorul resurselor naturale şi să răspundă realităţilor în schimbare ale celor două industrii. Prin urmare, de-a lungul desfăşurării activităţii ANRM, a reieşit necesitatea de a aduce unele modificări legislaţiei primare şi secundare din domeniu. Spre exemplu, în zona de petrol, am remarcat o specializare sporită a titularilor de acord petrolier şi a furnizorilor de produse şi servicii conexe, motiv pentru care, în 2013, am modificat Legea petrolului, în scopul eficientizării operaţiunilor pe acest palier.

Finalizarea cu succes a proiectului de interes naţional privind interconectarea sistemelor de transport de gaze naturale din România şi Republica Moldova, pe direcţia Iaşi-Ungheni este un alt aspect pe care doresc să îl punctez. Cu privire la acest subiect amintesc de modificările aduse Legii Petrolului, ce au drept scop asigurarea cadrului legal de operare şi funcţionare a conductelor de interconectare a sistemelor de transport a gazelor naturale.

În iulie 2013 spuneaţi într-un interviu: ”Este posibil să repartizăm o cotă parte din redevenţe către comunităţile locale, care au perimetre unde se dezvoltă astfel de proiecte”. Din câte ştiţi în momentul de faţă, este acest element precizat în nouă formă a sistemului de redevențe aflat în lucru?

În prezent, un comitet interministerial aflat sub coordonarea Minsterului Finanţelor Publice din România analizează oportunitatea implementării unor modificări legislative în zona redevenţelor petroliere. Scopul urmărit este crearea unui echilibru corect între veniturile ce revin statului şi menţinerea unui cadru atractiv pentru investiţii private.

Viitorului regim de redevenţe pentru hidrocarburi, adecvat României, va avea ca punct de plecare analiza condiţiilor specifice ale acestui sector în ţara noastră. Astfel, printre coordonatele avute în vedere se numără inclusiv posibila diversificare a termenilor fiscali în funcţie de tipologia şi localizarea zăcămintelor.

Sigur că un sprijin important pentru dezvoltarea zonelor unde se desfăşoară operaţiunile petroliere ar fi includerea posibilităţii ca o cotă din redevenţele încasate de statul român în urma derulării acestor lucrări să revină comunităţilor locale.

Vă rog să descrieţi în câţiva indicatori cheie evoluţia sectorului petrolier din perspectiva responsabilităţilor ANRM?

În prezent, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale are în derulare acorduri petroliere pentru 499 de zăcăminte de ţiţei şi gaze naturale, dintre care 274 de acorduri active cu OMV Petrom, 141 acorduri active cu SNGN Romgaz SA Mediaș, 84 de acorduri cu alţi titulari. La un număr de 52 de acorduri petroliere titularii au anunţat intenţia de renunţare.

Producţia de ţiţei este realizată aproape în întregime de OMV Petrom prin exploatarea celor 241 de zăcăminte active, dintre care peste 64 se află în stadiu avansat de exploatare şi se vor încheia în următorii 5 ani. Referitor la situaţia sondelor, datele pe care le deţinem la nivelul anului în curs indică un potenţial important pentru dezvoltarea sectorului petrolier.

Pe zona de offshore, punctez fapul că lucrările efectuate în ultima perioadă de către titularii acordurilor petroliere au evidenţiat mai multe structuri geologice posibil purtătoare de hidrocarburi. Rezultatele preliminare reconfirmă importanța continuării investiţiilor în dezvoltarea sectorului petrolier din România. Descoperirea de noi structuri potenţiale cu resurse şi rezerve de hidrocarburi creează posibilitatea de a înlocui volumele consumate anual prin exploatare şi poate avea un impact pozitiv în ceea ce priveşte securizarea pe termen lung a accesului României la resursele de petrol.

Când vor demara noi runde de licitaţii publice pentru acordării de noi concesiuni?

În sectorul minier, recent s-a derulat a 88-a Rundă, care a inclus un total de 24 de perimetre de explorare. O parte dintre acestea au vizat activităţi de explorare a resurselor minerale energetice (lignit, cărbune brun, ape geotermale). Pentru 11 din cele 24 de perimetre ofertate în total, s-au emis licenţe de explorare. În cazul a 7 perimetre nu au fost depuse oferte, un număr de 5 oferte au fost descalificate pe parcursul desfăşurării procedurii de licitaţie, iar pentru unul dintre perimetrele licitate a fost promovată o contestaţie.

Pentru hidrocarburi avem în vedere în perioada următoare concesionarea unui număr estimativ de 36 de perimetre petroliere de explorare, dezvoltare şi exploatare, atât on-shore, cât şi în bazinul Mării Negre.

Procesul de pregătire a documentaţiei pentru Runda a XI-a este în curs. Subliniez faptul că procedura de pregătire a viitoarei runde de ofertare pentru perimetre petroliere se desfăşoară conform prevederilor legale, neexistând niciun fel de întârzieri. Până în prezent, reprezentanţii ANRM au comunicat în spaţiul public informaţia privind intenţia instituţiei noastre de a organiza o nouă rundă. Acest mesaj a fost asimilat în mod eronat anunțului privind lansarea oficială a acesteia.

–––––––––––––––––-

Articolul integral poate fi citit în numărul din noiembrie al energynomics.ro Magazine.

Dacă vrei să primești gratuit numărul următor (martie 2015), în format tipărit, scrie-ne la adresa [email protected], pentru a te include în lista de distribuție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *