Doar 3 dintre companiile energetice intră în top 10 al celor mai profitabile companii listate, după rezultatele financiare comunicate pentru primul semestru din 2013: OMV Petrom (SNP), Transgaz (TNG) și Transelectrica (TEL). Numărul acestora ar fi putut fi cu mult mai mare, dacă listările anunțate de autorități s-ar fi produs deja.
Datele comunicate plasează în acest clasament ipotetic încă patru companii din sectorul energetic: Romgaz, Hidroelectrica, Complexul Energetic Oltenia și Nuclearelectrica. Împreună cu Alro Slatina, care prin volumul consumului anual de electricitate este un jucător determinant în piața de energie, constatăm că avem 8 companii energetice în topul profiturilor comunicate la jumătatea anului.
Crește profitabilitatea companiilor de pe lista privatizărilor
Pentru Răzvan Pașol, directorul general al companiei firmei de intermediere financiară Intercapital Invest, au ieșit în evidență profiturile comunicate de companiile energetice care se pregătesc de listare, în vitorul apropiat:
– Romgaz, cu un avans de 38% al profitului
– Hidroelectrica, revenită pe câștig după doi ani secetoși și după aventura trecerii prin insolvență
– Nuclearelectrica, cu un profit de cinci ori mai mare decât în anul anterior.
„Vorbim de companii atractive a căror eficientă poate creşte şi mai mult în viitor. Acestea vor fi cu siguranţă bine primite de investitorii la bursă şi reprezintă o măsură esenţială de dezvoltare a pieţei de capital locale”, spune Răzvan Pașol. În plus, pentru operatorul reactoarelor nucleare, managementul pregătește noi măsuri care să contribuie la profituri încă și mai mari: „Rate de profit cuprinse între 2-5% sunt foarte mici la o companie care produce aproape 20% din energia naţională”, consideră directorul general al companiei Daniela Lulache.
Puține surprize în viitorul apropiat
În opinia lui Mihai Mureșian, director de tranzacționare la SSIF Intercapital Invest, rezultatele financiare raportate de către companiile din sectorul energetic au fost în aşteptări, surprizele fiind doar marginale şi datorate unor elemente punctuale. Pentru perioada imediat următoare, surprizele sunt puțin probabile: „Chiar dacă în unele cazuri s-au observat variaţii foarte mari ale rezultatelor raportate, nu cred că ne putem aştepta că situaţia să persiste şi în viitor şi cred că situaţia ca reintra în normal, respectiv în aşteptările pieţei.”