Potrivit Global ESG Monitor (GEM), un proiect de cercetare dedicat investigării transparenței în raportarea non-financiară, corporațiile românești sunt semnificativ în urma organizațiilor similare la nivel mondial în ceea ce privește raportarea informațiilor non-financiare e tip ESG.
„Față de [companiile care compun] indicii europeni EUROSTOXX și DAX, companiile din BET 20 au rezultate modeste, atingând o medie de doar 41 din 100 de puncte posibile. În comparație cu indicii din SUA, Asia și Australia, BET 20 rămâne la coada celor zece indici analizați de Global ESG Monitor 2022, deși cu puțin în urma [indicelui polonez] WIG 20 (51 de puncte)”, apare în raportul 2022 pentru România.
„Din păcate pentru părțile interesate, investitori și întreaga lume, transparența în raportarea sustenabilității nu a fost o prioritate în România”, spune GEM într-un comunicat de presă.
Raportul România include un Rezumat Executiv de 5 pagini care detaliază situația cu privire la cele 20 de companii analizate, precum și recomandări pentru îmbunătățirea situației. Această abordare este foarte utilă deoarece raportarea ESG este ceva nou chiar și pentru cele mai mari companii din România. De altfel, șase dintre companiile listate la bursa locală – OMV Petrom, Alro, BRD, Banca Transilvania, Romgaz și One United Properties – se clasează deja mai bine decât media oricărei regiuni analizate de raportul global al GEM. Enel SpA ocupă poziția de lider la nivel global (90 de puncte), în timp ce alte patru giganți din domeniul energiei intră în top 10: Iberdrola (87), TotalEnergies (78) și Schneider Electric SE (77).
Evaluările privind raportarea ESG sunt și ele la început, nu doar în România, dar mai ales aici. Nu mai demult decât în februarie 2022, primele evaluări de tip ESG ale companiilor listate la BVB au fost puse la dispoziție pe platforma BVB Research de către Sustainalytics. unul dintre liderii mondiali pe segmentul de cercetare și rating ESG. Scorurile înregistrate de companii în această analiză sunt oarecum mai încurajatoare, TeraPlast, de exemplu, fiind plasată în top 25% între punctajele de ESG obținute de companiile din același sector analizate de Sustainalytics – față de un scor modest de 29/100 obținut din partea GEM.
BVB a lansat primele recomandări privind ESG în noiembrie anul trecut împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), iar hub-ul dedicat ESG este acum disponibil cu rapoarte pentru fiecare companie.
Un alt studiu realizat de PwC România împreună cu BVB arată că pentru majoritatea companiilor românești listate, raportarea non-financiară este [doar] o obligație de bifat și doar 30% au un plan de implementare pentru obiectivele de mediu, sociale și de guvernanță (ESG). În fine, doar 10% au o strategie integrată de afaceri și sustenabilitate.
Sondajul PwC din 2021 “Global Investor ESG”, care a adunat opiniile a 325 de investitori din întreaga lume, a descoperit că firmele care nu reușesc să acționeze în segmentele ESG riscă să piardă investitorii. Factorii ESG sunt tot mai determinanți în strategiile de investiții, iar studiul PwC arată că ESG a devenit acum o element important pentru investitorii de top la nivel global. Aproape jumătate dintre investitorii chestionați (49%) și-au exprimat dorința de a renunța la companiile care nu iau măsuri suficiente în problemele ESG. Mai mult de jumătate (59%) declară, de asemenea, că lipsa de măsuri privind aspectele ESG face probabil un vot împotriva recompensării financiare a executivului, în timp ce o treime afirmă că au luat deja asemenea decizii. O amplă majoritate (79%) consideră că modul în care o companie gestionează riscurile și oportunitățile ESG este un factor important în luarea deciziilor de investiții.