Ministrul Mediului Graţiela Gavrilescu a declarat că grupul de lucru care se ocupă de noul timbru de mediu va elabora forma finală a noii taxe în „două – maximum trei săptămâni”, iar taxa se va aplica de anul viitor.
Gavrilescu a declarat că noua formă a timbrului de mediu, pe care a denumit-o „certificat, nu taxă”, va fi adusă la cunoştinţa Comisiei Europene, apoi va intra în dezbatere publică, iar începând cu anul 2018 va intra în vigoare, conform economica.net.
Graţiela Gavrilescu a menţionat că vor fi trei criterii în funcţie de care va fi stabilită noua taxă: capacitatea cilindrică a autovehicului, norma de poluare şi cantitatea de emisii de dioxid de carbon a maşinii. Deşi surse apropiate situaţiei spun că noua taxă va viza toate maşinile care circulă în România, şi nu doar pe cele înmatriculate la momentul apariţiei taxei, ministrul a refuzat să confirme acest lucru.
Gavrilescu a subliniat necesitatea introducerii acestei taxe de poluare prin creşterea foarte mare a numărului de maşini second hand aduse în România. Ministrul de resort a spus că în intervalul 1 ianuarie – 1 septembire 2017, numărul maşinilor cu motoare Euro 2 – Euro 4, care au fost înmatriculate în România, a crescut cu 80% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
”Calitatea aerului este pusă în pericol ţinând cont că un număr foarte mare de maşini au fost introduse în perioada 1 ianuarie – 1 septembrie 2017, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2016, cu o creştere de 80%. Pe de o parte acordăm, prin Administraţia Fondului de Mediu, bani pentru a finanţa fiecare român să poată să-şi cumpere o maşină nouă, care să nu polueze şi cu care să circule în siguranţă, şi pe cealaltă parte e un număr mare de maşini care au normă de poluare euro 2, euro 4. Noi lucrăm într-un grup de lucru care are un termen de maxim 3 săptămâni astfel încât forma finală să îmi fie prezentată. Noi trebuie să facem o informare şi la Comisie, iar apoi să fie şi dezbătută”, a precizat ministrul Mediului.
Timbrul de mediu pentru autovehicule este inclus în cele 102 taxe nefiscale care au fost eliminate de la 1 februarie 2017.