Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Grecia, România şi Bulgaria construiesc un terminal pentru gazul lichefiat

Grecia, România şi Bulgaria construiesc un terminal pentru gazul lichefiat

17 martie 2014
Consumatori
energynomics

Companii din România şi Bulgaria negociază cu distribuitorul de gaze naturale din Grecia, DEPA, participarea într-un proiect de construcţie a unui terminal plutitor de regazeificare a gazelor naturale lichiefiate în portul Kavala, din nordul Greciei, scrie Mediafax pe baza reportajelor din presa elenă. Grecia are deja un terminal de lichefiere a gazelor naturale, în Revithousa.

„DEPA nu are capacitatea de a finanţa singură proiectul, acesta va fi multinaţional. În prezent negociem cu companii din Bulgaria şi România privind implicarea acestora în proiect”, a declarat directorul operaţional adjunct al DEPA. Terminalul ar urma să aibă o capacitate de 5 miliarde de metri cubi pe an.

Livrările de gaze naturale către România şi Bulgaria s-ar putea face prin interconectarea reţelelor naţionale ale statelor membre UE, a căror construcţie este susţinută cu fonduri europene. După ce gazoductul TAP a câștigat competiția cu Nabucco Vest pentru gazul azer în drumul său către piețele europene, companii și guverne de pe teritoriul UE au început o campanie de impunere a ideii construirii unei rețele între companiile de distribuție din sudul Europei.

Interconectorii vor realiza ce trebuia sa facă Nabucco

O astfel de rețea se face prin interconectări, iar în cazul de față, resursa energetică transformată din nou în gaz ar fi transportată din Grecia prin Bulgaria în România și Serbia.

„Evenimentele din Ucraina au demonstrat cât de necesar este un coridor vertical în Europa Centrală şi de Est. Va fi o reţea de interconectori care va fi alimentată de terminalul pentru gaz natural lichefiat existent la Revithousa, de un terminal plutitor, precum şi din conducta TAP”, a declarat secretarul general al Ministerului grec de Afaceri Externe în cadrul Forumul pentru Energie de la Atena.

Interconectorul dintre Grecia și Bulgaria ar trebui să fie dat în folosință la finalul anului 2016, a mai spus oficialul grec. Astfel de proiecte de interconectare sunt susținute și de guvernele Bulgariei și României.

„Bulgaria susține construcția IGB (Interconectorul Bulgaria-Grecia, n.r.). Coridorul vertical ar trebui să fie terminat în anii următori deoarece este o rută crucială pentru aprovizionarea cu gaz a Europei Centrale și de Est. Gazoductul TAP a câștigat în fața Nabucco, dar interconectorii propuși vor fi capabili să realizeze aproape aceeași schemă propusă pentru Nabucco.”, a spus în cadrul aceluiași forum Ministrul Adjunct pentru Economie și Energie din Bulgaria.

Interconexiunea Giurgiu-Ruse și AGRI, grăbită, cel puțin în declarații

Intrarea în funcțiune a interconectorului dintre România și Bulgaria, pe la Giurgiu-Ruse, a fost amânată de două ori până acum din pricina neîndeplinirii termenului de finalizare, iar premierul Victor Ponta a declarat că își asumă terminarea cât mai repede a acestui proiect.

Întârzierile au fost cauzate mai ales de faptul că săpăturile pentru îngroparea conductei au avasat greu pe teritoriul bulgăresc din pricina structurii sale geologice, iar partea românească a întârziat cu legarea conductelor sale de conductele care ies din stația de pompare din Bulgaria.

România participă şi la proiectul AGRI (Azerbaijan-Georgia-România Interconnector), care ar presupune livrarea gazului natural prin conducte din Azerbaidjan în Georgia şi lichefierea într-un terminal care ar urma să fie construit pe ţărmul georgian al Mării Negre, de unde să fie transportat pe mare în România.

În terminalul din România ar avea loc regazeificarea şi transferul în sistemul naţional de transport prin conducte fie pentru tranzit, fie pentru consumul intern. Ministrul de Externe român, aflat în vizită oficială în Georgia, a declarat împreună cu omologul său grăbirea lucrărilor la acest proiect care este totuși departe de a fi realizat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *