Green Spots, o soluție multi-funcțională pentru orașele inteligente bazată pe un încărcător solar și o platformă urbană, a fost desemnată câștigătoarea etapei naționale a competiției PowerUp! organizate de EIT InnoEnergy, care a avut loc la București, pe 18 aprilie. La sesiunea finală de pitching au participat cele mai bune 10 startup-uri cu soluții energetice din cele 23 de aplicații din România depuse în concurs.
„Echipa este cel mai important element atunci când vine vorba de un business. Așa că vreau să mulțumesc echipei PowerUp!, participanților la concurs și colegilor de la Green Spots pentru realizare. Avem misiunea importantă de a reprezenta România în Europa și ne vom concentra toată energia în această direcție,” a declarat Cristian Danciu, Managing Partner Triptic Studio, dezvoltatorul soluției Green Spots.
Aproape 300 de startup-uri din 24 de țări din regiunea Europei Centrale și de Est au participat la cea de-a cincea ediție a concursului PowerUp! organizat de InnoEnergy care pune accent pe soluții din domenii precum smart city, e-mobilitate, eficiență energetică, cleantech, generarea de aer curat și tehnologii inteligente.
„Startup-urile care au participat la finala națională au prezentat soluții și produse excelente, dar juriul a văzut cel mai mare potențial în Green Spots. Alte startupuri promițătoare, care au atras atenția oficialilor InnoEnergy, au fost NRGeenie și sPark, cu pitchuri pline de entuziasm”, spune Paul Zoicaș, Innovation Lead la Digital Transformers, hub-ul național al InnoEnergy.
În cadrul finalei naționale cele mai bune 10 startup-uri selectate din România și-au prezentat soluțiile inovatoare în fața membrilor juriului, potențialilor investitori și a jurnaliștilor. Ceilalți 9 finaliști au fost:
– NRGeenie – o soluție de tip analytics as a service care ajută clienții să ia decizii de tranzacționare mai bune pe piața de energie și să răspundă cererii și ofertei de consum energetic;
– VASK – primul sistem de purificare a aerului din lume pentru industria automobilelor, care oferă clienților săi puterea de a genera aer respirabil când mașina se află în mers;
– OLPHES – o pompă de apă sub forma unui rezervor singular, modular și scalabil care poate fi folosită în golfuri, cariere miniere inundate, precum și în rezervoare și în largul mării, făcând-o tehnologia perfectă de stocare cu costuri reduse de utilizare;
– CHP – Battery – o soluție de încălzire care urmărește să asigure furnizarea agentului termic din orașe prin utilizarea energiei eoliene stocate;
– Amir HHO – multiplicator de energie electrică și generator de energie verde;
– Tresoil Biofuel – o soluție care transformă deșeurile în biocombustibil utilizând un reactor de gazificare;
– sPark – un sistem în cloud de management al parcării, care, prin utilizarea tehnologiei Computer Vision, a inteligenței artificiale și a modelelor statistice robuste, transformă orice loc de parcare într-unul inteligent;
– TroGo – sisteme inteligente și durabile de mobilitate pentru scuterele electrice care vor contribui la reducerea poluării și la decongestionarea traficului.
Participanții au fost evaluați în funcție de relevanța ideilor la nivel global, dar și de potențialul acestora de a dezvolta pe termen lung produse și servicii viabile. Juriul a fost compus din Łukasz Frydrych – președintele juriului (InnoEnergy), Cristian Dascălu – Partener GapMinder VC, Mircea Preda (Nuclearelectrica), Paula Pîrvănescu (Secretar de Stat pentru Afaceri, Comerț și Antreprenoriat) și Delia Olteanu (BCR).
Green Spots, alături de câștigătorii altor 13 finale naționale, va intra în competiția pentru premiul de 50.000 de euro și va avea șansa de a fi selectat pentru a se alătura Highway®, prestigiosul accelerator de afaceri al InnoEnergy, care oferă investiții financiare de până la 150.000 de euro. Marele câștigător al celei de a cincea ediții a PowerUp! va fi selectat pe 21 mai la Cracovia, în cadrul Impact’19, cea mai mare conferință economică din regiunea ECE.
Mai multe detalii despre competiție sunt disponibile la https://powerup.innoenergy.com/.
InnoEnergy este susținut de EIT, o instituție a Uniunii Europene.
EIT InnoEnergy investește în inovație și susține fiecare etapă a călătoriei – de la sala de clasă până la clientul final. Cu ajutorul rețelei de parteneri au construit conexiuni în Europa, reunind inventatori și reprezentanți ai industriei, absolvenți și angajatori, cercetători și antreprenori, afaceri și piețe.
InnoEnergy a fost înființată în 2010 și este susținută de Institutul European de Inovație și Tehnologie (EIT).