Bogdan Tudorache
Mediul și clima nu sunt elemente centrale în viziunea partidelor, relevă o analiză Greenpeace.
”O concluzie este că nu au fost internalizate obiectivele strategice ale Pactului Ecologic European și ale Acordului de Climă de la Paris, împreună cu datele științifice privitoare la climă și biodiversitate. Mediul și schimbările climatice sunt în principal abordate sectorial (energie, păduri, ape etc.) și nu integrat, ori ca domenii strategice transversale”, susține organizația de mediu.
Există și o excepție, ”prin abordarea extensivă a subiectului și prin numărul de măsuri progresiste, chiar dacă nu ca element central al propunerii politice”, a unei singure platforme politice.
Greenpeace a constatat că partidele politice au cele mai problematice propuneri la capitolul tranziție energetică, având în vedere țintele Acordului de la Paris. Majoritatea partidelor propun investiții masive în gaz, în principal off-shore, construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă și soluții imature tehnologic, cum ar fi cele bazate pe hidrogen, ca fiind priorități necesare tranziției.
Statutul energiilor regenerabile variază, între acceptarea țintelor europene fără măsuri concrete în acest sens și propuneri de creștere a țintei naționale. În general, se poate constata că se acceptă perspectiva statului ca regulator și facilitator, nu ca investitor direct în sector, ceea ce ar fi putut reprezenta, conform Greenpeace, o soluție pentru asigurarea creșterii ponderii regenerabilelor în mixul energetic național.
În plus, biodiversitatea (arii protejate, ape, inclusiv păduri) lipsește aproape în totalitate ca preocupare strategică, cu o excepție, a unui singure platforme.