Pe data de 2 noiembrie 2017, premierul Mihai Tudose și președintele PSD Liviu Dragnea au vizitat termocentrala Mintia, din Hunedoara, pentru a anunța un program de investiții la Complexul Energetic Hunedoara (CEH). Cei doi au oferit asigurări că activitatea Complexului va continua, în calitate de pilon de bază în sistemul energetic național, deși situația din teren este una dezastruoasă din perspectiva sănătății populației, de mediu, a siguranței minerilor, a eficienței instalațiilor și a performanțelor economice, conform Greenpeace.
”Ambele termocentrale ce folosesc huila din Valea Jiului funcționează în afara legii, fără autorizație integrată de mediu și fără perspective reale de a obține autorizația, cu emisii și de zece ori peste limită, la anumiți parametri”, susțin oficialii ONG-ului.
”Dincolo de efectele negative asupra sănătății, climei și mediului, ele încalcă atât legislația națională, cât și legislația euroeană privind emisiile. Conform directivelor europene, la a căror adoptare România a participat în calitate de Stat Membru, termocentralele Mintia și Paroșeni ar trebui să fi fost demult închise”.
În contextul geopolitic actual, pentru societatea românească este important să se poziționeze de partea europeană, iar asta presupune pe de-o parte respectarea legislației, iar pe de altă parte distanțarea de grupul Vișegrad, condus de Polonia și Ungaria – principalele contestatare ale viziunii europene. Susținerea neechivocă arătată de premier pentru un operator economic ce încalcă cu bună știință legislația europeană este un semnal negativ nu doar pentru partea de mediu, ci și ca poziționare în cadrul european. Lăsând la o parte prejudiciile pentru sănătatea populației, pentru climă și pentru mediu, modul agresiv de impunere etalat de premier prefigurează riscuri și în alte zone importante pentru democrația națională și europeană, se mai arată în comunicatul Greenpeace.
”Mai mult, declarațiile de la Hunedoara contrazic agresiv realitatea din teren, iar această manifestare de populism este cu atât mai gravă cu cât ea vine din partea primului-ministru al României.”
Greenpeace susține că ambele termocentrale hunedorene folosesc cărbune din import într-o măsură semnificativă, iar condițiile de lucru pentru minerii din subteran au generat mai multe accidente de muncă, inclusiv pe cele din luna octombrie, ce nu mai pot fi considerate excepții. Complexul Energetic Hunedoara (CEH) – deținătorul termocentralelor și minelor de huilă – este, de ani buni, la un pas de faliment, înecat în datorii, iar activele sale sunt învechite și ineficiente.
”În acest context, este necesară asumarea la nivel de guvern a unui plan pentru înlocuirea energiei pe bază de huilă, într-un timp cât mai scurt. Pierderile financiare, umane, precum și prejudiciile de sănătate, de mediu și climatice asociate CEH nu mai pot fi ascunse sau trecute cu vederea. Guvernul trebuie să trateze problema Văii Jiului atât din punct de vedere energetic, pentru înlocuirea CEH în sistemul național, cât și din punct de vedere social: orientarea forței de muncă înspre alte domenii de activitate. Șeful guvernului și liderul PSD au menționat investiții pentru retehnologizarea termocentralelor hunedorene, însă aceste măsuri nu vor face decât să prelungească o agonie cu costuri mari pentru societate. Deoarece la CEH nu mai poate fi vorba de eficientizare, banii ar putea fi folosiți pentru diversificarea economică a Văii Jiului”, spune organizația de mediu.
Conform comunicatului de presă redactat în urma vizitei premierului Mihai Tudose și a președintelui PSD Liviu Dragnea în Valea Jiului și preluat de Agerpres, premierul a declarat:
”Cine nu înțelege la nivel de Ministerul Energiei și la nivel de Guvern că tot ce înseamnă Complexul Energetic Hunedoara, Complexul Energetic Oltenia, mineritul și producerea energiei electrice pe bază de cărbune, va trebui să-și caute un alt loc de muncă, în condițiile în care Guvernul este determinat și coaliția de guvernare, să investească bani în minerit, fiindcă nu putem vorbi de centrala de la Mintia fără cărbunele din Valea Jiului, care acum se produce puțin și cu costuri foarte mari. Tehnologia fiind de acum 50 de ani, este evident că nu putem vorbi de competitivitate (la termocentrala Mintia, n.r.), dar suntem dispuși să investim în retehnologizare, în siguranța muncii, (…) să producă la prețuri competitive și să fie un pilon de bază în strategia de securitate energetică a României”.