Greenvolt Group, prin intermediul Greenvolt Power, a finalizat vânzarea unui proiect eolian de 83,2 MW amplasat în Pelplin, în zona de centru-nord a Poloniei, către Enea Nowa Energia. Evaluată la 174,4 milioane EUR, tranzacția acoperă un parc eolian complet operațional compus din 16 turbine, fiecare cu o capacitate de 5,2 MW.
Amplasat în municipalitatea Pelplin, din zona de centru-nord a Poloniei, proiectul a obținut toate autorizațiile necesare și este pe deplin operațional, cuprinzând 16 turbine Siemens Gamesa SG145 de 5,2 MW fiecare, pentru o capacitate totală instalată de 83,2 MW.
Enea Group efectuează operațiuni pe întregul lanț valoric al energiei electrice, de la furnizarea de combustibil și generarea de energie până la distribuție, vânzări și servicii pentru clienți. Achiziția este aliniată cu orientarea strategică a Grupului de a accelera dezvoltarea surselor de energie regenerabilă.
”Proiectul Pelplin Wind Farm este o demonstrație clară a capacității noastre de a dezvolta active la scară de utilitate care sunt atractive și apreciate de piață. Achiziția de către Enea Nowa Energia confirmă acest lucru și se aliniază cu strategia noastră de a vinde o parte semnificativă a portofoliului nostru la RtB sau COD, în funcție de unde se poate crea cea mai mare valoare”, a declarat João Manso Neto, CEO al Greenvolt Group.
Vânzarea parcului eolian Pelplin, alături de tranzacția recent încheiată a proiectului hibrid Sompolno, anunțată la începutul lunii aprilie, a dus la încasări de aproape 250 de milioane de euro pentru Greenvolt Group, reflectând implementarea cu succes a strategiei de dezvoltare și monetizare a activelor de energie regenerabilă de înaltă calitate și consolidarea rolului companiei în tranziția energetică.
”Percepem tranziția energetică ca o oportunitate nu numai pentru dezvoltarea Enea Group, ci și pentru creșterea securității energetice a Poloniei și îmbunătățirea calității vieții pentru generațiile actuale și viitoare. Strategia noastră de dezvoltare până în 2035 este un răspuns la schimbarea dinamică a pieței și a mediului social. Ne concentrăm pe energia verde, inovații și tehnologii moderne care ne vor permite să devenim un grup energetic mai flexibil și mai modern. Investițiile în parcuri eoliene, cum ar fi cel din Pelplin, reprezintă un pas concret către atingerea obiectivelor noastre – creșterea capacității instalate în surse regenerabile de energie, diversificarea mixului energetic și crearea de valoare pentru clienții noștri, acționarii și societatea în ansamblu”, a adăugat Grzegorz Kinelski, Președintele Enea.
Pentru a-și atinge obiectivele strategice până în 2035, Enea Group va aloca aproape 107,5 miliarde PLN, majoritatea banilor urmând a fi investiți în dezvoltarea surselor de energie regenerabilă, a sistemelor de stocare a energiei și în modernizarea rețelelor de distribuție.
O investiție strategică de importanță regională
Construcția parcului eolian Pelplin a început oficial în iunie 2023, iar investiția a fost finalizată conform programului în decembrie 2024. Instalația deține o poziție cheie în contextul instalațiilor de energie regenerabilă datorită conectării sale la un nod crucial de rețea (Punctul principal de aprovizionare PSE Pelplin – 400/110 kV „Pelplin”), care este cea mai importantă sursă de energie electrică din partea de nord a țării.
Parcul eolian este echipat cu turbine Siemens Gamesa SG145, unele dintre cele mai avansate de pe piață, fiecare cu o capacitate de 5,2 MW și recunoscute pentru eficiența și performanța ridicată în proiecte de anvergură.
Amplasat în nordul Poloniei, într-o zonă recunoscută pentru condițiile sale favorabile de vânt, proiectul aduce o contribuție semnificativă la tranziția energetică a țării și sporește reziliența rețelei electrice, ajutând la reducerea riscului de penurie de energie.
”Întregul proces de implementare a proiectului Pelplin demonstrează expertiza și capacitatea noastră de a executa și de a livra, consolidând poziția noastră puternică de pe piața poloneză ca lider în dezvoltarea energiei regenerabile. Pelplin este un exemplu clar de investiție concepută încă de la început pentru a asigura eficiență maximă și cele mai înalte standard de calitate”, a adăugat Radek Nowak, CEO Greenvolt Power.
În segmentul Utility-Scale Greenvolt Group deține un portofoliu de 13,0 GW în 18 țări, cu o strategie de a vinde 70–80% din aceste proiecte la RtB sau COD. În România, portofoliul Grupului include 378 MW de energie eoliană și 70 MW de energie solară. De asemenea, Grupul a lansat anul trecut Greenvolt Next pentru a conduce soluțiile descentralizate de energie regenerabilă pentru autoconsum, eficiență energetică, stocare a energiei solare și mobilitate electrică în segmentul B2B.