Propunerile de modificare a Codului Muncii din Franța au fost întâmpinate de angajații din sectoare strategice, mari angajatoare, cu proteste susținute pe parcursul mai multor zile si pe alocuri violente. Sectorul energetic local trece un veritabil test de rezistență și flexibilitate în aceste zile, mișcările de protest pornite de sindicatele reprezentative împiedicând funcționarea fără blocaje ori fluctuații atât a componentei de energie electrică, dar și a alimentării cu carburanți.
5 GW eliminați din producția de electricitate
Producția de energie electrică a scăzut joi cu cel puțin 5 GW, un nivel echivalent echivalent cu jumătate din producția zilnică a României, a anunțat operatorul de rețea RTE. Astfel, puterea de producție a Franței a scăzut cu 6% după ce un sindicat de la compania energetică de stat EDF s-a alăturat mișcării naționale de protest împotriva planurilor guvernului de reformă a dreptului muncii, scrie Reuters.
19 centrale nucleare au redus producția
Sindicatul CGT este prezent în 19 centrale nucleare din Franța și în urma alăturării grevei, reactoarele nucleare și-au redus producția. Nouă dintre acestea aproape au întrerupt producția. Unitățile nucleare realizează trei sferturi din producția de electricitate a Franței. Pentru compensarea energiei ieșite din sistem, compania EDF a decis pornirea mai multor instalații pe gaze și cărbuni, și a recurs la importuri de electricitate.
Mii de benzinării au rămas fără carburant, opt rafinării au oprit lucrul
Ministrul francez al Transporturilor a declarat că guvernul din care face parte a utilizat, pentru prima data în ultimii șase ani, rezervele strategice de carburant pentru a alimenta benzinăriile din țară care au rămas fără combustibil în urma grevelor de la rafinării. De mai bine de trei zile, mii de stații de alimentare au funcționat doar cu ajutorul carburanților puși la dispoziție de către stat.
Compania franceză Total spune că, din cele 2.200 de stații pe care le deține, aproape 200 sunt închise complet și peste 510 întâmpină probleme severe în înnoirea stocurilor. Franța are mai mult de 10.000 de benzinării, și 20% dintre ele nu mai au carburant. Total deține cinci dintre cele opt rafinării din Franța.
Potrivit Ministerului de Interne, Franța are rezerve de carburant suficiente pentru a alimenta benzinăriile timp de aproape 120 de zile. De mai bine de o săptămână, cele opt rafinării active pe teritoriul Franței au oprit producția.
Ce i-a nemulțumit pe sindicaliști
Guvernul francez a prezentat public, în urmă cu aproape două luni, un proiect de modificare a dreptului muncii, proiect care a nemulțumit toate sindicatele majore ale țării. Modificarea principală vizează renunțarea la săptămâna standard de lucru de 35 de ore și utilizarea acestei cifre ca o medie. Firmele pot negocia cu angajații și cu sindicatele un nou program de lucru care să nu fie mai mare de 46 de ore pe săptămână.
Noua lege dă mai multă libertate companiilor să reducă salariile când situația o cere, concedierile pot fi făcute mai ușor (Guvernul speră că firmele vor angaja mai mult dacă înlesnește restructurările), iar concediile de maternitate și pentru evenimente familiale (precum căsătorii) vor putea fi negociate de companii cu angajații.