Acasă » Petrol și Gaze » Explorare și producție » Grup Servicii Petroliere vrea să-și dubleze numărul platformelor de foraj marin

Grup Servicii Petroliere vrea să-și dubleze numărul platformelor de foraj marin

14 octombrie 2013
Explorare și producție
energynomics

Grup Servicii Petroliere (GSP), parte a grupului Upetrom, vrea să se extindă în Rusia și intenționează să cumpere mai multe platforme de foraj, dar și două nave ce vor fi utilizate în operațiunile de foraj marin. Conform Președintelui GSP Gabriel Comănescu, GSP deține șase platforme, „iar planul este să dublăm numărul lor. Depinde cum găsim bani şi contracte. Avem discuţii să preluăm contracte şi platforme cu contracte. (…) Problema este că au crescut preţurile pentru că au crescut investiţiile off-shore.”

Practic, prețul platformelor noi se ridică la aproape 200 milioane de dolari, iar toate costurile implicate de achiziția unei nave pot ajunge și la 600 milioane de dolari, a subliniat Gabriel Comănescu. Cele șase platforme de foraj marin deținute de GSP au fost cumpărate de la Petrom în 2005 pentru aproximativ 100 milioane de dolari.

GSP intenționează pe de o parte să-și consolideze operațiunile în Marea Neagră și Marea Mediterană, iar pe de altă parte să se extindă în nordul Rusiei. „Obiectivul nostru este extinderea în nordul Rusiei, acolo nu e nimeni. Este o zonă ţintă puternică pentru noi. După Marea Nordului ne vom axa pe Marea Neagră şi Marea Mediterană, pe care le considerăm aceeaşi piaţă”, a precizat Gabriel Comănescu.

După ce a obținut anul trecut două contracte pentru lucrări în Marea Nordului, GSP are șansa de a-și îmbogăți portofoliul cu proiecte pe care le are în discuție și care aparțin unor companii precum Gazprom, Rosneft, Lukoil sau Total. Discuțiile și negocierile derulate pentru proiecte care se întind din nordul Rusiei până în Africa de Vest îi dau încredere șefului GSP că firma va realiza în 2015 o cifră de afaceri de peste 2,3 miliarde de lei.

„În 2014, ca afaceri, vom fi pe lângă nivelul din 2010, iar după 2014 vom ajunge mai sus. În 2014 vom începe forajul de mare adâncime şi construcţiile de mare adâncime, vom lucra la maxim. (…) Este enorm de mult gaz în Marea Neagră”, a declarat Gabriel Comănescu. Concentrarea pe lucrări la adâncimi mari este strategia de afaceri care „va schimba faţa GSP”, consideră șeful GSP.

Alături de această reîntoarcere la afacerea de bază pentru GSP, Gabriel Comănescu a mai indicat și faptul că grupul Upetrom va renunța la ideea de a produce echipamente pentru parcuri eoliene la Upetrom 1 Mai Ploiești. „Am vrut să facem echipamente pentru eoliene, dar am renunţat şi am revenit la producţia de utilaje petroliere pentru că avem un contract cu Petrom”, a afirmat Gabriel Comănescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *