Companiile din grupul CEZ active în România au încheiat anul 2015 cu rezultate similare celor din 2014. Profitul operaţional s-a redus cu 10%, dar pierderea netă a fost mai mică (-cu 47%) – 460 de milioane de lei, faţă de 871 de milioane de lei în anul anterior. Energia electrică distribuită clienţilor finali şi vânzările de electricitate au crescut, la fel şi producţia obţinută de parcul eolian. În 2015, CEZ a produs în Dobrogea 1,286 GWh, cu 120 GWh mai mult decât în 2014, în datorită condiţiilor meteo favorabile.
Impactul negativ din activitatea de producţie (datorat în principal provizionului pentru impozitul pe turbine, calculat retroactiv pe 4 ani) și din activitatea de vânzare (provocat atât de scăderea preţurilor de vânzare, cât și de creșterea preţurilor de achiziţie) a fost compensat parţial de rezultate mai bune din activitatea de distribuţie (marjă brută de distribuţie mai mare).
Provizioane
În anul 2014, rezultatele financiare au fost afectate de deprecierea activelor. În 2015, grupul CEZ a fost nevoit să instituie noi provizioane, între care cel pentru impozitul pe turbine, calculat retroactiv pe 4 ani (40 de milioane de lei, dintr-un total de 87,8 milioane de lei).
Mai exact, Primăria Fântânele a solicitat în ianuarie 2015 plata unui impozit pe clădiri aferent turnurilor eoliene pe perioada 2010-2014 şi majorările de întârziere aferente. La rândul său, societatea a contestat Decizia Comisiei Fiscale Centrale privind încadrarea din punct de vedere fiscal a turnului care susţine turbina eoliană în categoria clădirilor.
Certificate verzi
Deşi în creştere, producţia de electricitate a parcurilor eoliene întârzie să se facă simţită în raportările financiare. Principalele motive sunt amânarea la tranzacţionare a câte unui certificat verde pe fiecare MWh produs şi suspendarea acreditării temporare pentru a primi schema suport cu certificate verzi pentru parcul eolian Cogealac. În total, parcul eolian Fântânele a obţinut în 2015 aproape 357 de mii de certificate verzi.
În opinia lui Martin Zmelik, country manager CEZ România, ieşirea din actualul blocaj de pe piaţa certificatelor verzi ar trebui să ia în considerare trei acţiuni ce pot fi aplicate simultan:
- extinderea valabilităţii certificatelor verzi deja emise
- revizuirea schemei de excepţii de care beneficiază marii consumatori de electricitate
- creşterea uşoară a cotei anuale obligatorii de energie electrică produsă din surse regenerabile
„Prima jumătate a anului viitor este ultima perioadă în care această chestiune ar trebui rezolvată, deoarece investitorii se vor trezi cu volume mari de CV expirate”, a declarat Martin Zmelik, răspunzând unei întrebări lansate de energynomics.ro.
SMART Transformation
În 2015, în al zecelea an de prezenţă în România, grupul CEZ a iniţiat proiectul SMART Transformation, gândit să reorganizeze întreaga activitate de distribuţie a energiei electrice pe parcursul următorilor ani. Pierderile de energie electrică din reţea s-au cifrat, în 2015, la 10,62%, în urma unor investiţii de aproape 162 de milioane de lei, doar anul trecut. Banii au fost folosiţi pentru integrarea staţiilor în sistemul SCADA, modernizarea sau înlocuirea transformatoarelor, instalarea echipamentelor controlate la distanţă şi îmbunătăţirea calităţii energiei electrice distribuite prin reţeaua de joasă tensiune.
Furturile de electricitate, estimate la 4% anual, rămân o problemă importantă pentru CEZ Distribuţie. „Considerăm că mai este loc de îmbunătățire a legislației, în condiţiile în care, în prezent, legislația este favorabilă mai degrabă cu cei încalcă legea, și nu cu cei care o respectă. Am observat că există contradicții între legislația primară și cea secundară, în ceea ce privește furturile de energie electrică”, a apreciat Martin Zmelik.
Abordări noi: ESCO, stocare, staţii de încărcare
Pentru a proba ambiţia de a deveni tot mai mult o companie inteligentă, flexibilă şi orientată către client, CEZ România a pus în aplicare, în 2015, un proiect de tip ESCO pentru iluminatul public în comuna Giurgiţa din judeţul Dolj. Investiţia realizată de grup se recuperează din energia electrică economisită prin utilizarea unei instalaţii electrice eficiente energetic de iluminat public modern şi eficient energetic. CEZ România s-a ocupat de instalare și va asigura mentenanţa în următorii 10 ani.
În aceeaşi linie şi înscrie şi proiectul E-mobility. Mai exact, CEZ a creat o mică infrastructură de mobilitate electrică prin două staţii de încărcare gratuită pentru maşinile electrice şi a pus la dispoziţia angajaţilor săi un autovehivul Renault Zoe complet electric şi un model Toyota Prius hibrid.
Pentru viitorul apropiat, CEZ România lucrează la soluţii de stocare a energiei pe care o produce în parcul eolian, dar şi la o staţie de încărcare electrică de concepţie proprie, care ar putea fi certificată până la finalul acestui an.