Grupul Electrica a obținut, în anul 2020, un profit net consolidat de 388 de milioane de lei, înregistrând o creștere de 181 de milioane de lei, respectiv 87,5%, comparativ cu anul precedent. Profitul înainte de taxe (EBITDA) a atins valoarea de 953 de milioane de lei, cu 235 de milioane de lei mai mare față de valoarea din 2019.
Creșterea EBITDA este determinată în principal de evoluția segmentului de furnizare pe fondul recuperării unor diferențe de costuri de achiziție a energiei electrice pe segmentul reglementat de furnizare și prin reversarea unor ajustări pentru deprecierea creanțelor incerte la nivel de Grup, în sumă de aproximativ 105 de milioane de lei, după efectuarea ajustărilor de TVA pentru Oltchim, debitor în faliment. Veniturile Grupului Electrica, în 2020, au fost de 6.501 de milioane de lei (+3,5%).
Pe segmentul de furnizare, veniturile au fost mai mari cu 5,2%, în contextul evoluției prețurilor de vânzare a energiei electrice pe piața cu amănuntul de +2,8%, a majorării cantității de energie furnizată pe piața cu amănuntul cu 0,4%, dar și a creșterii veniturilor din certificate verzi, acestea din urmă având impact neutru în marja de furnizare.
În ceea ce privește segmentul de distribuție, veniturile au fost cu 0,4% mai mari, în principal ca efect al creșterii tarifelor de distribuție, anulând impactul negativ al reducerii cantității de energie electrică distribuite.
Costurile consolidate pentru achiziția de energie electrică au crescut cu 1,2%, la 3.906 de milioane de lei, în anul 2020. Această evoluție a fost generată în principal de segmentul de distribuție, în urma creșterii costurilor cu achiziția de energie electrică pentru acoperirea pierderilor în rețea, cu 28 de milioane de lei sau 4,2%, ca urmare a unui preț mediu de achiziție a energiei electrice efectiv realizat pentru consumul propriu tehnologic mai mare comparativ cu cel din 2019.
Pe segmentul de furnizare, costurile cu energia electrică și gazele naturale achiziționate au înregistrat o creștere de aproximativ 18 milioane de lei, sau 0,6%, comparativ cu 2019. Această variație reprezintă efectul net al reducerii cu 21 de milioane de lei a costurilor cu energia electrică și gazele naturale și al creșterii cu 39 de milioane de lei a costurilor cu certificatele verzi, care nu au însă impact asupra rezultatului. Evoluția favorabilă a costurilor de achiziție a energiei electrice se datorează reducerii costurilor pe segmentul reglementat, reflectând recuperarea sub formă de corecții pozitive a unor costuri nerecunoscute din achiziția de energie electrică din anii anteriori, când tarifele aprobate de ANRE nu au reflectat în întregime costul efectiv înregistrat de Electrica Furnizare.
În 2020, Grupul Electrica a distribuit aproximativ 17,48 TWh (în scădere cu 1,4% față de 2019) către un număr de aproximativ 3,8 milioane de utilizatori. Grupul Electrica a furnizat pe piața cu amănuntul aproximativ 9,3 TWh (în creștere cu 0,4% față de 2019) către un număr de aproximativ 3,6 milioane de locuri de consum.
Electrica Furnizare are o cotă de piață de 19,24%. Conform datelor din raportul ANRE aferent lunii noiembrie 2020, Electrica Furnizare era lider pe piața reglementată, cu o cotă de piață de 54,56%, iar pe piața concurențială avea o cotă de 10,89%.
Pe 28 aprilie 2021, acționarii sunt chemați să aprobe propunerea de buget pentru acest an, cu un profit net bugetat la nivel consolidat de 201,6 de milioane de lei. Grupul Electrica își propune pentru anul 2021 investiții totale de 712,4 de milioane de lei, din care 638,9 de milioane de lei în zona de distribuție.
“Planurile noastre strategice de dezvoltare vizează și zona de producție, în special din surse regenerabile”, a declarat Corina Popescu, Director General Electrica SA.