Vestra este cea mai nouă companie din grupul de firme Elsaco, unul dintre furnizorii de top pentru industria energetică din România. Fondată în primul trimestru al acestui an, prin externalizarea diviziei de distribuție și vânzare echipamente destinate sectorului de utilități, compania închide primul an de existenţă cu 60 de angajaţi şi o cifră de afaceri de 78 de milioane de lei.
“Anul 2015 a fost unul atipic”, a explicat Vlad Iftime, director executiv al Vestra. “Mulţi dintre partenerii nostri au făcut achiziţii semnificative de echipamente, pe finalul exerciţiului bugetar aferent intervalaului 2007-2013 pe fonduri europene. Mă aştept ca în 2016 ritmul de achiziţii să revină la normal, ceea ce ar putea însemna o cifră de afaceri de circa 60 de milioane de lei, pentru Vestra”.
Pentru 2016, compania și-a bugetat o marjă de profitabilitate de 8% și o consolidare a afacerilor, în principal prin intermediul parteneriatelor pe termen lung.
Elsaco este un business antreprenorial, sută la sută românesc, fondat de Valeriu Iftime, alături de trei parteneri, în urmă cu mai bine de 20 de ani. „Toţi patru eram ingineri, în electronică şi automatizări”, explică Valeriu Iftime, președinte ale Consiliului de Administrație Vestra și unul dintre cei patru acționari ai grupului de firme Elsaco. „Am intrat în afaceri pentru a putea să ne facem meseria şi am descoperit pe parcurs că putem face şi profit. Pasiunea pentru meserie a contat întotdeauna cel mai mult şi la fel este şi astăzi. Abia când am început să câştigăm ne-am dat seama câţi bani pierdem din cauza lipsei de optimizare a activităţii”.
An de an, inclusiv în perioada de criză, liniile de business s-au dezvoltat constant, cu investiţii permanente. „Maturitatea la care a ajuns business-ul ne-a convins că este imperios necesară crearea unei companii care să funcționeze independent de noi, dar care să ne reprezinte pornind de la structura Diviziei de distribuție și vânzare echipamente”, a subliniat Valeriu Iftime. În 2015, veniturile consolidate ale grupului Elsaco se apropie de 381 milioane de lei (84,6 milioane euro), în creștere cu 225% față de 2014.
Compania Vestra funcționează cu sedii regionale în București, Cluj Iași și Botoșani, unde a fost păstrată partea de logistică. Dintre angajaţii Vestra, cei mai mulţi sunt ingineri de vânzare și ingineri de ofertare, iar principalul obiectiv pe termen mediu și lung îl constituite consolidarea de parteneriate cu furnizori de top din străinătate și crearea unor HUB-uri regionale de vânzare, consultanță și mentenanță echipamente destinate sectorului utilităților.
În primul an de funcționare, Vestra a devenit partener exclusiv al Rockwell Automation, lider mondial în domeniul automatizărilor industriale care au ca scop creșterea productivității. România. Vestra va distribui pe piața locală echipamente Rockwell Automation. Vânzările pentru acest furnizor sunt estimate să crească de la 4 milioane de euro în 2015 la 15-18 milioane de euro în umătorii trei ani. Vestra a preluat de la compania mamă parteneriatele strategice pe care Elsaco le-a construit cu companii de top din străinătate precum Itron, AVK, Sainte-Lizaigne. În primul an de funcționare, cele mai importante proiecte derulate de Vestra sunt cu companiile de apă Neamț, Constanța și Buzău.
„Ne aflăm într-un moment şi într-un loc privilegiat”, a mai spus Valeriu Iftime. „Alături de agricultură, domeniul eficienţei energetice este extrem de ofertant prin nevoile existente şi prin soluţiile care pot fi introduse pentru a reduce costurile”. Din grupul Elsaco fac parte 14 societăţi, fiecare activând în sectoare distincte, dar interconectate într-un cluster specializat pentru industria de utilităţi: Elsaco Electronic (termoenergie, proiecte hidro-utilitare, SCADA şi software), Elsaco Internaţional (laboratoare metrologice), Elsaco Software (sisteme AMR de citire a contoarelor, pachete software proprii), Elsaco Industry (producţie de tablouri electrice şi automatizări), Elsaco Energy (trading, furnizare şi administrare PRE) Elsaco Energie Verde, Elsaco Esco, Elsaco Brunata (contorizare rezidenţială).
„Avem în fiecare an la dispoziţie 20 de milioane de euro pentru investiţii prin credit furnizor”, a mai anunţat Valeriu Iftime. Aceasta înseamnă că grupul Elsaco poate realiza investiţiile prin efort propriu, pentru a şi-o recupera pe durata mai multor ani, interval în care clientul beneficiază de avantajele modernizării echipamentelor şi eficientizării energetice.