Grupul Greencells este interesat de piața de fotovoltaice din România, unde poate construi până la 2 MW pe zi, cu mână de lucru locală și calitate germană verificată în zeci de proiecte realizate în toată lumea, a declarat la EnergynomicsTalks, Adrian Moldovanu, Head of Business Development Romania pentru grupul Greencells.
”Avem încredere că segmentul parcurilor mari de generare de electricitate din surse solare se va dezvolta în România și vrem să fim parte din această tendință”, a spus Moldovanu. Unul dintre proiectele de scară mare, de care Greencells este interesat, este pachetul de patru unități cu o capacitate instalată totală de 300 de MW anunțat de CE Oltenia și confirmat de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.
„Piața se pregătește! Avem informații despre multe alte proiecte, încurajate de clarificarea legislației și reglementărilor cu privire la contractele bilaterale de achiziție a energiei electrice (PPAs). „Sunt proiecte în pregătire care însumează 800 de MW în noi capacități instalate în România”, a estimat Adrian Moldovanu.
Grupul Greencells a apărut în 2007, în Germania, iar din 2010 este prezent și în România, ca furnizor de mână de lucru și personal calificat, mai întâi în Europa și apoi și pe alte continente. “La apogeu, firma din România a avut circa 800 de angajați, cu care am executat multe proiecte în Marea Britanie, circa 10 la sută din piața britanică. Vorbim despre anii 2015-2016, când sectorul era complet inactiv în România”.
Odată cu injecția de capital din 2017, din partea unor acționari din Arabia Saudită, grupul Greencells a participat la cele mai mari proiecte la nivel global în Emiratele Arabe Unite, în Egipt și în Asia de Sud-Est. “Nucleul de electricieni pe care am reușit să îl construim în jurul firmei este motorul care duce activitatea noastră mai departe”, a mai spus Moldovanu. “Sunt două business-uri complet diferite în care ne putem implica. Principalul nostru obiect de activitate este construcția de parcuri fotovoltaice, proiecte de tip EPC, de la concepție, achiziție, construcție, predare la cheie, operare și mentenanță. În ultimul timp, grupul a intrat și în zona de dezvoltare de proiecte. Aici vorbim despre alt model de business, în care noi ne ocupăm de negocierea prețului din PPA și dezvoltarea planului de afaceri și, firește, tot noi ne ocupăm de construcție. Am avea deci un sistem integrat de la cap la coadă, ceea ce vine avantajul că garanțiile și încrederea partenerilor sunt semnificativ mai mari”, a explicat el.