Grupul petrolier ungar MOL și-a depășit semnificativ ținta inițială de profit pentru 2016, de 2 miliarde de dolari şi a înregistrat un rezultat CCS EBITDA (profit înainte de dobânzi, deprecieri și amortizări, excluzând elementele excepționale și fluctuațiile de prețuri) de 2,15 miliarde de dolari, potrivit unui comunicat de presă al companiei. Grupul a raportat un profit net de aproape un miliard de dolari în 2016 (941 de milioane).
”Producția a crescut cu 6%, la 112 mii bep/zi, cu suplimentări provenite din perimetrele onshore din Europa Centrală și de Est (Pakistan, Marea Britanie și câmpul Baitugan din Rusia). Reducerile de costuri pe acest segment au avut ca rezultat o scădere de 13% a cheltuielilor operationale (OPEX) per unitate. Astfel, țintele Noului Program Upstream au fost pe deplin atinse”, au explicat oficialii grupului.
Segmentul Upstream a dovedit o rezistență sporită în contextul deteriorării mediului extern. ”Scăderea cotației Brent cu 17% și diminuarea cu 23% a prețului la gaze au fost compensate de producția sporită și de disciplina costurilor. Rezultatul EBITDA a rămas aproape constant, la 675 milioane USD iar sectorul a generat un flux de numerar liber de peste 250 de milioane de dolari, echivalentul a 7 dolari/ bep,”arată datele companiei.
Segmentul Downstream a înregistrat un rezultat operațional de 1,5 miliarde de dolari. ”Principalul motiv pentru majorarea cifrei de vânzări este creșterea volumelor vândute. Totalul vânzărilor de retail a fost în crestere cu 40%, sprijinit de recenta achiziţie a aproximativ 450 de benzinării în cinci state din ECE”, arată distribuitorului de carburanți.
Segmentul Gas Midstream (transport de gaze naturale) a avut o contribuție anuală la EBITDA de 54,5 miliarde HUF (194 milioane USD) în 2016, uşor sub nivelul celei din anul precedent.
”În 2017 vom genera din nou un rezultat EBITDA de cel puţin 2 miliarde USD, acoperind confortabil cheltuielile de capital organice, dividendele acționarilor noștri precum și necesarul de fonduri pentru proiectele de transformare”, mai spun oficialii companiei.
Grupul MOL controlează patru rafinării şi două unităţi petrochimice la nivelul managementului integrat al lanţului de aprovizionare, în Ungaria, Slovacia și Croaţia. Compania are, de asemenea, o reţea de aproximativ 2.000 de benzinării în Europa Centrală şi de Sud-Est, în 10 țări, dintre care peste 200 în România.