Rafinăria Petromidia a devenit prima rafinărie din România care și-a aliniat instalațiile de producție la normele europene de mediu. Cu privire la aceasă reușită, directorul general al Rompetrol Rafinare a declarat că “investiţiile realizate de Grupul Rompetrol şi KazMunayGas pentru creşterea capacităţii de prelucrare a rafinăriei la 5 milioane de tone ne-au permis şi o reducere semnficativă a amprentei şi a impactului activităţilor asupra mediului înconjurător. La acestea se adaugă şi sumele alocate pentru creşterea gradului de protecţie a mediului, valoarea totală a investiţiilor pe platforma Petromidia ridicându-se la peste 1,3 miliarde USD.”
Agenția pentru Protecția Mediului Constanța a înnoit pe o perioadă de 10 ani autorizația integrată de mediu pentru rafinăria Petromidia, act care atestă respectarea standardelor de mediu (emisii în aer, apă, sol, gestionarea deșeurilor) de către unitatea de prelucrare a țițeiului.
Până să se alinieze la standardele europene din domeniul protecției mediului, rafinăria a beneficiat de o perioadă de tranziție, procedură legislativă ce i-a permis să funcționeze fiind exceptată de la aplicarea normelor europene, timp care a fost folosit și pentru realizarea investițiilor necesare convergenței cu regulile comunitare.
Rompetrol Rafinare a alocat peste 55 milioane de dolari în primele șase luni din 2013 pentru realizarea unor lucrări tehnologice programate – revizia şi modernizarea echipamentelor în acord cu noua capacitate de procesare a rafinăriei, creşterea gradului de siguranţă în funcţionarea instalaţiilor, respectarea prevederilor legale în domeniu ISCIR, dar şi realizarea unor proiecte pentru protecţia mediului, cu respectarea legislaţiei naţionale şi europene. De asemenea, compania a finalizat recent şi modernizarea instalaţiei de cocsare, cu un rol important în respectarea normelor de protecţie a mediului.
Petromidia este cea mai mare rafinărie din ţară, asigură peste 40% din capacitatea de rafinare a României, fiind aliniată la standardele BAT (Best Available Technologies). În paralel, Grupul Rompetrol a dezvoltat şi alte proiecte adiacente precum construcţia terminalului din largul Mării Negre pentru aprovizionarea cu ţiţei, triplarea capacităţii de tranzit a produselor petroliere prin Dana 9 a portului Midia, reabilitarea parcului de rezervoare ţiţei şi produse finite, dar şi construcţia terminalului de import-export gaz petrolier lichefiat.