Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Grupul Rompetrol presează Guvernul să aprobe memorandumul care trebuia să fie contract de stat

Grupul Rompetrol presează Guvernul să aprobe memorandumul care trebuia să fie contract de stat

30 decembrie 2013
Consumatori
Gabriel Avăcăriței

Memorandumul de înţelegere dintre Guvern şi Rompetrol ar putea fi aprobat de Executiv prin ordonanţă de urgenţă în luna ianuarie, dar dacă termenul se va prelungi, KazMunaiGaz are posibilitatea de a renunţa la acest acord, a anunțat vicepreşedintele grupului Rompetrol, Azamat Zhangulov.

„Cred că Guvernul va lua decizia de a aproba memorandumul printr-o ordonanţă de urgenţă în luna ianuarie. Memorandumul este valabil până în 31 ianuarie. Dacă nu se va întâmpla nimic într-o anumită perioadă de timp, noi putem ieşi. Condiţiile din memorandum nu sunt eterne”, a afirmat Zhangulov într-un briefing de presă.

Condiţiile din memorandum nu sunt eterne

Potrivit înțelegerii, statul va încasa 200 milioane dolari prin răscumpărarea de către compania de stat KazMunaiGaz din Kazahstan a unui pachet de 26,69% din acţiunile Rompetrol Rafinare. Statul a revenit în posesia unui pachet semnificativ din companie în septembrie 2010, cu o participație de 44,69%, după conversia în acțiuni a 20,6 milioane de obligațiuni nerăscumparate până la termenul limită de către KazMunaiGaz.

Înțelegerea mai cuprinde și constituirea unui fond de investiţii kazak-român, sub forma unei societăţi cu structura acţionariatului 80% The Rompetrol Group şi 20% statul român, care va investi în proiecte din domeniul energetic.

Vicepreşedintele grupului Rompetrol Azamat Zhangulov a subliniat că investiţiile din 2014 ale Rompetrol în România vor depinde de semnarea acestui document.

„Investiţiile noastre în România pentru 2014 depind de memorandum. Dacă totul merge conform planului, am putea investi circa 200 milioane de dolari. (…) Timpul este principala resursă de care acum nu dispunem. Banilor nu le place să aştepte”, a spus Zhangulov.

Constestare acceptată de Curtea Constituțională

În noiembrie, legea de aprobare a memorandumului de înţelegere între statul român şi Rompetrol, în legătură cu care preşedintele Traian Băsescu a formulat o sesizare la Curtea Constituţională (CC), a fost declarată neconstituţională. Băsescu a arătat că Preşedinţia nu a atacat pe fond memorandumul şi, ca atare, el a rămas în vigoare.

În motivarea deciziei, judecătorii Curții au arătat că Parlamentul a încălcat Constituţia intrând în jocul Guvernului şi aprobând Memorandumul cu Rompetrol prin lege, deși termenii în care s-a semnat acordul conduc la concluzia că acesta este un contract de stat şi nicidecum un memorandum. „Decizia Curţii Constituţionale nu va produce niciun efect asupra existenţei, conţinutului şi efectelor juriduce pe care contractul de stat le produce între părţile semnatare”, arată Curtea. Șeful Executivului are la dispoziție oficializarea înțelegerii cu Rompetrol Group prin intermediul unei Hotărâri de Guvern.

O decizie la îndemână, dar cu posibile costuri de imagine. Acordul este controversat și pe fond, unii analiști considerând că statul face prea multe concesii companiei kazahe. Totodată, alte comentarii subliniază avantajele: statul obține o sumă importantă în cash, rămâne acționar important la una dintre marile companii active pe plan local și intră într-un fond de investiții care poate contribui la dinamizarea sectorului de petrol și gaze din România într-un context economic delicat.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al Energynomics din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare Energynomics: site-ul, revista și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *