Cele mai mari patru grupuri politice din Parlamentul European s-au reunit în spatele propunerilor de creștere a obiectivului UE de eficiență energetică pentru 2030, spunând că majorarea acestuia va ajuta la reducerea prețurilor la energie pentru consumatori și la eliminarea importurilor de combustibili fosili din Rusia, potrivit Euractiv.
Luni (11 iulie), cele mai mari patru grupuri politice ale Parlamentului – Partidul Popular European (PPE), de centru-dreapta, Socialiștii și Democrații (S&D), Renew Europe (RE) de centru și Verzii – au depus amendamente comune pentru revizuirea Directivei privind eficiența energetică.
În mai, Comisia Europeană propusese deja creșterea obiectivului UE de eficiență energetică la 13% până în 2030, față de cifra inițială de 9% vehiculată în iulie anul trecut.
Acum, principalul punct critic este reprezentat de o țintă mai mare de eficiență energetică de 14,5% până în 2030, comparativ cu scenariul de referință din 2020.
„Recunoaștem că (obiectivul propus de) 13% în REPowerEU este deja ambițios, dar putem merge și mai sus – vrem să vedem dacă este posibil să ajungem la 14,5%”, a spus Pernille Weiss, europarlamentar creștin-democrat danez.
„Acest lucru corespunde unei reduceri de 40% pentru consumul final de energie și, respectiv, 42,5% pentru consumul de energie primară, în comparație cu proiecțiile scenariului de referință din 2007 pentru 2030”, au spus cele patru partide. Ținta actuală a UE este o reducere a consumului de energie cu 32,5% față de 2007.
Reducerea suplimentară oferită de noua țintă de 14,5% ar avea ca rezultat o diminuare cu 740 de milioane de tone echivalent petrol (Mtep) din consumul final de energie și, respectiv, 960 Mtep din consumul de energie primară în 2030, conform propunerii comune.
În plus, autoritățile publice din țările UE ar avea obligația de a-și reduce consumul de energie cu „cel puțin 2%” în fiecare an pentru a „a se asigura că sectorul public își îndeplinește rolul de a constitui un exemplu”, se arată în propunerea comună. Și această țintă reprezintă o creștere față de cifra de 1,5% din planurile anterioare ale Comisiei.