Acasă » Petrol și Gaze » Explorare și producție » Guvenul înființează o instituţie unică pentru privatizări, companiile energetice rămân la Departament

Guvenul înființează o instituţie unică pentru privatizări, companiile energetice rămân la Departament

24 aprilie 2014
Electricitate
energynomics

Guvernul a aprobat înfiinţarea Departamentului de Privatizare şi Administrare a Participaţiilor Statului (DPAPS), o unică entitate responsabilă cu privatizările, prin reorganizarea Oficiului Participațiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI). Prin intermediul DPAPS ministrul Economiei va coordona privatizarea şi monitorizarea post-privatizare inclusiv a companiilor din energie.

„[…] Departamentul va derula, în numele Ministerului Economiei, în limitele competenţelor aprobate de ministrul Economiei, activităţile legate de exercitarea calităţii de acţionar al statului, în perioada de pregătire şi realizare a procesului de privatizare la societăţile naţionale, companiile naţionale şi celelalte societăţi din energie, precum şi la filialele acestora”, se arată în Ordonanța de Urgență aprobată.

Procedurile de privatizare, restructurare, dizolvare şi lichidare iniţiate de către OPSPI pentru societăţile din portofoliul Ministerului Economiei, inclusiv pentru filialele acestora, precum şi procedurile de pregătire şi realizare a privatizării pentru societăţile din energie iniţiate de către Departamentul pentru Energie şi aflate în derulare vor fi preluate şi continuate de noul Departament. Mai precis, DPAPS cumulează într-o singură autoritate atribuțiile de privatizare ale OPSPI și ale Departamentului pentru Energie.

„[…] se intenţionează crearea unei structuri care să acţioneze unitar şi coerent astfel încât să se asigure dezideratul programului de guvernare în condiţii de efecienţă şi rentabilizare a companiilor de stat care sa devină competitivi pe pieţele pe care aceştia activează atât la nivel naţional, cât şi regional. Această structură, denumită Departamentul pentru Privatizare și Administrarea Participațiilor Statului, urmează să se înfiinţeze prin reorganizarea Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, aceasta preluând încă de la înfiinţare atribuţiile instituţiei publice implicate în privatizare şi pentru operatorii din domeniul energetic şi resurselor energetice, atribuţii pe care în prezent la are Direcţia Generală Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului în Energie din cadrul Departamentului pentru Energie”, afirmă nota de fundamentare  a Ordonanţei.

Noul Departament va prelua un patrimoniu consistent. Numai OPSPI are în portofoliu pachete majoritare sau minoritare la 94 companii din domeniul petrolier, gazelor, electricităţii şi resurselor minerale, la care se adaugă şi 16 institute de cercetare în energie. Nota de fundamentare arată că noul Departament se va mai ocupa, printre altele, şi de atragerea de investiții cu participarea societăţilor din energie la operatorii economici pentru care Ministerul Economiei are calitatea de acționar.

Departamentul Energiei spune că va continua să administreze companiile din portofoliu

Ordonanţa de urgenţă privind înfiinţarea Departamentului de Privatizare şi Administrare a Participaţiilor Statului nu vizează activitatea de administrare a societăţilor de stat din sectorul energetic, care rămâne în integralitate în responsabilitatea Departamentului pentru Energie, arată Departamentul printr-un comunicat.

„Ordonanţa de urgenţă în cauză nu vizează activitatea de administrare a societăţilor de stat din sectorul energetic, care rămâne în integralitate în responsabilitatea Departamentului pentru Energie, inclusiv pentru societăţile aflate în privatizare. Ordonanţa vizează posibilitatea de delegare către Ministerul Economiei de la toate instituţiile publice cu activităţi în domeniul administrării de societăţi de stat a responsabilităţii privind adoptarea strategiilor de privatizare şi monitorizării implementării proceselor de privatizare. Această posibilă delegare urmează să se stabilească prin viitoare, posibile hotărâri de Guvern pentru fiecare caz în parte”, se spune în comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *