Prim-ministrul bulgar desemnat Kiril Petkov a prezentat componența viitorului său guvern, în încercarea de a pune capăt unei perioade de opt luni de blocaj politic. Parlamentul este așteptat să aprobe luni componența cabinetului.
Petkov, în vârstă de 41 de ani, liderul noului format de partid de centru “Continuăm schimbarea” (PP), a ajuns la un acord cu alte trei grupări de stânga și de centru-dreapta pentru a forma un guvern de coaliție. Guvernul de coaliție propus, condus de Petkov, este format din miniștri de la Continuăm schimbarea, precum și reprezentanți ai Partidului Socialist Bulgar (BSP), ai formațiunii populiste „Încă Există o Națiune” (TISP) și ai coaliției antisistem, pro-reformistă “Bulgaria Democrată”. Cele patru formațiuni dețin majoritatea în parlamentul de 240 de locuri.
Partidul lui Petkov va deține 10 din cele 21 de funcții ministeriale, inclusiv pozițiile de prim-ministru și două posturi de viceprim-ministru.
Petkov, al cărui partid a ocupat primul loc în alegeri cu o platformă anti-corupție, a declarat presei pe 11 decembrie că viitorul guvern va avea „toleranță zero” față de corupție și a spus că una dintre primele sale priorități va fi reformarea Comisiei Anticorupție. Între celelalte priorități apar controlul prețurilor la electricitate și combaterea COVID-19 prin accelerarea vaccinării, a spus el.
Cu 7 milioane de locuitori, Bulgaria este una dintre țările cu cele mai rapide scăderi de populație, dar și cele mai mari inegalități la nivelul veniturilor și cele mai scăzute rate de vaccinare împotriva COVID-19 din UE.
Cabinetul include mai mulți membri ai guvernului interimar numiți de președintele Radev, care conduce țara de la alegerile generale la termen din aprilie, încheiate fără un rezultat clar, inclusiv Petkov însuși și ministrul de finanțe Assen Vassilev. Premierul interimar Stefan Ianev va ocupa funcția de ministru al Apărării în noul cabinet.
Liderul BSP, Kornelia Ninova, este nominalizată pentru poziția de ministru al economiei și industriei. Aleksandar Nikolov de la TISP va conduce Ministerul Energiei, în timp ce Teodora Genchovska, tot de la TISP, va fi responsabilă de afaceri externe.
Noul guvern va trebui, de asemenea, să adopte de urgență planul de redresare și reziliență al Bulgariei în valoare de 12,9 miliarde de leva (6,6 miliarde de euro), pe care Comisia Europeană l-a returnat săptămâna trecută pentru o analiză suplimentară. Între domeniile problematice, Comisia a identificat statul de drept și necesitatea unei revizuiri cuprinzătoare a sectorului energetic.