Exceptarea parțială a marilor consumatori industriali de energie de la achiziția cotei obligatorii de certificate verzi se va petrece de la data emiterii acordurilor de exceptare de către autoritatea compententă, în cazul de față Ministerul Economiei, arată o hotâre aprobată de Guvern miercuri. Sarcina monitorizării acordării ajutorului de stat sub această formă este responsabilitatea lui Claudiu Vrânceanu, secretar de stat în Ministerul Economiei, mai arată o decizie a premierului Dacian Cioloș.
Documentul emis de Guvern validează interpretarea dată inițial de ANRE cu privire la momentul aplicării schemei de ajutor de stat pentru consumatorii industriali. În timp ce Ministerul Economiei milita pentru soluția aplicării retroactive, ANRE a susținut perspectiva care prevede aplicarea exceptării după data emiterii acordurilor, și nu de la 1 ianuarie 2015, cum lăsa să se înțeleagă textul legii primare. Primul acord de exceptare a fost aprobat în luna septembrie 2015.
Potrivit intepretării validate de Guvern, cota obligatorie de certificate verzi pentru anul trecut a fost de 0,278 certificate verzi/MWh. Operatorii economici vizați de exceptare sperau că Ministerul Economiei va reuși să impună interpretarea aplicării retroactive a scutirii de la 1 ianuarie 2015.
Până acum, 37 de companii au fost scutite de la plata de certificate verzi în anul 2015, cantitatea de energie exceptată de la achiziționarea de certificate verzi fiind de aproape 7 TWh. În jur de 300 de companii ar putea beneficia de această schemă de sprijin, estimată a reprezenta circa 750 de milioane de euro.