Guvernul României a aprobat, la propunerea Ministerului de Finanțe, introducerea prin Ordonanță de urgență a unui impozit suplimentar de 60% pe profiturile excedentare ale companiilor din sectoarele țițeiului, gazelor naturale, cărbunelui și rafinăriile. Măsura se aplică firmelor care depășesc într-un an, începând cu 2022, cu mai mult de 20% media profiturilor impozabile aferente exercițiilor financiare din perioada 2018-2021
Intitulată “contribuție de solidaritate”, taxa este justificată de guvern în baza Regulamentului nr. 1854/2022 al Consiliului din 6 octombrie 2022. „Principalul motiv este, pe de o parte, de a proteja categoriile vulnerabile de populație împotriva efectelor creșterii prețurilor la energie și, pe de altă parte, […] de a asigura finanțarea investițiilor în proiecte energetice strategice, cu precădere cele din surse regenerabile”, a explicat Mihai Diaconu, secretar de stat la Ministerul Finanțelor. “Vorbim de super-profituri în domeniu în vremuri în care prețurile la produse energetice sunt volatile. Pentru unele state, din fericire nu e cazul României, resursele sunt dificil de identificat și populația are nevoie de sprijin în aceste vremuri complicate. Companiile vizate sunt companiile solide, cu profituri considerabile, cele care în anii trecuți au performat extraordinar, iar acum este rândul lor, așa cum a stipulat Regulamentul European, să contribuie la trecerea cât mai ușoară peste această perioadă grea. Cine sunt subiecții contribuabili? Sunt societățile comerciale care desfășoară activități în sectoarele țițeiului, gazelor naturale, cărbunelui și rafinăriile. Baza impozabilă este reprezentată de ceea ce depășește cu mai mult de 20% media profiturilor pe ultimii patru ani, respectiv 2018, 2019, 2020 și 2021. Așa cum stipulează și regulamentul, România a transpus mot à mot, ca să zic așa, această prevedere. Cota de impozitare, exact cum am spus și mai devreme, este de 60% din extra-profitul care depășește cu 20% media”, a explicat Diaconu.
Acesta a mai subliniat că, din această sumă colectată în acest fond special, minim 70% se vor distribui pentru finanțarea investițiilor strategice, precum și a investițiilor în eficiența energetică și investiții din energie din surse regenerabile. Termenul de plată va fi 25 iunie 2023, respectiv pentru profitul anului care încă nu s-a finalizat 2022, și 25 iunie 2024 pentru profitul care se va realiza în anul 2023.
Guvernul analizează măsuri similare și în pentru alte industrii. “De exemplu, Ungaria, din ce am văzut, a impus taxe inclusiv pe sectorul bancar, farmaceutic, ei au ales un alt mecanism”, a răspuns Mihai Diaconu unei întrebări din partea presei.