Guvernul României aprobă, la această oră, ordonanța care prevede plafonarea prețurilor la energie și gaze pentru un an și supraimpozitarea producătorilor, act normativ aspru criticat de opoziție, întrucât ”omoară investițiile în energie electrică și gaz”.
”Se vor lăuda că au scăzut prețurile din pix. Dar suntem pe o piață liberă. Tot ce vor fi făcut este să ne taie craca de sub picioare. Iarna viitoare, când nu vom avea nici suficient gaz, nici suficientă energie electrică, vor da din nou vina pe liberalizare, pe multinaționale, pe Ucraina, pe ruși, pe agenturile străine, etc. Pe oricine mai puțin pe ei, deși ei vor fi singurii vinovați”, scrie, pe pagina sa de socializare, deputatul USR Claudiu Năsui.
Conform sursei citate, cele mai distructive prevederi ale ordonanței sunt plafonarea prețului gazelor la producător (nu la consumator) la aproximativ o treime din prețul pieței, și supra-impozitarea cu 80% a producției de energie electrică.
”Amândouă distrug stimulentul de a investi în producția de energie electrică și în exploatarea gazelor, de care România are masiv nevoie”, susține Năsui.
”Nu doar că descurajează investițiile pe viitor. Dar sunt și o mare țeapă dată celor care au avut curajul să investească deja în România. Acesta e și mesajul pe care guvernul îl dă investitorilor: să se învețe minte să mai investească în România. Cum să crezi că încurajezi investițiile într-un domeniu adăugând un supra-impozit de 80%? Bine că nu se gândesc să încurajeze agricultura printr-un supra-impozit de 80%, dacă nu, am muri de foame”, a mai afirmat el.
”Ne luăm adio de la investiții în producția de energie electrică de care România are nevoie ca de aer. Ne luăm adio de la investiții în exploatarea gazelor, și odată cu ele de la independența de gazele rusești. Ne luăm adio de la independența energetică… Blochează investiții și alternativele la gazul de import. Și ghiciți de unde vine tot importul de gaz din România?”.
Nici asociațiile de profil nu sunt de acord cu supraimpozitarea.
Asociația furnizorilor AFEER consideră că niciunul dintre actorii pieței nu trebuie suprataxat.
”Taxarea suplimentară a unora dintre actori va avea ca efect descurajarea investițiilor în capacități noi de producție (în special în cele fără emisii de carbon) și scumpirea artificială a importurilor, ceea ce ar putea să determine, la limită, chiar și decuplarea de la alimentarea cu energie a unor consumatori, având în vedere că România nu mai poate să-și asigure, din surse proprii, necesarul intern de energie electrică și, mai ales, de gaze naturale”, spun oficialii AFEER.
”În contextul creșterilor explozive ale prețurilor la energie electrică și gaze naturale, AFEER consideră necesare (așa după cum a considerat de la început) măsuri pentru sprijinirea consumatorilor casnici, în mod deosebit pentru cei vulnerabili, nu numai pentru trecerea iernii, adică până la 31 martie 2022, ci și în continuare, până situația pe piața energetică se va stabiliza. Pentru aceasta, însă, este nevoie de prevederi și proceduri clare, predictibile, astfel încât să existe un tratament unitar în aplicare și care să poată fi explicat în mod cât mai simplu clientului final ce beneficiază de măsurile stabilite prin lege”, susține președintele AFEER, Laurențiu Urluescu.
Printre măsurile propuse de AFEER se numără ccăderea cotei de TVA aplicabile serviciilor de furnizare a energiei electrice și gazelor naturale, eliminarea accizei la energia electrică și gaze naturale și acoperirea de la bugetul statului a contravalorii sumelor aferente schemelor de ajutor de stat privind bonusul de cogenerare de înaltă eficiență și certificatelor verzi.