Acasă » Electricitate » Guvernul britanic, acuzat că nu protejează consumatorii, în cazul centralei nucleare Hinkley

Guvernul britanic, acuzat că nu protejează consumatorii, în cazul centralei nucleare Hinkley

23 noiembrie 2017
Electricitate
energynomics

Guvernul britanic nu a protejat consumatorii de energie atunci când a fost de acord cu construirea centralei nucleare Hinkley C și ar trebui să reevalueze investițiile în alte centrale atomice, a declarat miercuri o comisie parlamentară din Regatul Unit. Guvernul încearcă să reducă prețurile energiei pentru gospodării și se află sub presiunea furnizorilor, care declară că politicile sunt parțial responsabile de scumpirea facturilor.

„Hotărârea orbească sa de a conveni acordul Hinkley … înseamnă că, pentru anii următori, consumatorii de energie se vor confrunta cu costuri care depășesc estimările inițiale”, a declarat Meg Hiller, președintele Comitetului Finanțelor Publice, care a publicat un raport referitor la acordul Hinkley miercuri.

Marea Britanie trebuie să investească în noi capacități necesare înlocuirii cărbunelui și centralelor nucleare aflate aproape de închiderea anunțată pentru 2020, însă noile proiecte, în special cele nucleare, nu au reușit să se dezvolte prea rapid, din cazua costurilor mari.

Guvernul a aprobat, în 2013, să acorde companiei franceze EDF un preț minim garantat de 92,5 lire pe megawatt-oră, coroborat cu inflația, timp de 35 de ani pentru Hinkley C, prima centrală nucleară care va fi construită în Marea Britanie în ultimii 20 de ani.

Plățile suplimentare pentru energia electrică, semnate de guvern și plătite în cele din urmă de către consumatori prin facturi, ar putea ajunge la 30 miliarde de lire sterline, de cinci ori mai mult decât se anticipase inițial, a afirmat Oficiul Național pentru Audit al Marii Britanii, în iunie.

„Departamentul de Energie al Marii Britanii nu a încercat să renegocieze afacerea deoarece a presupus că investitorii proiectului nu ar fi acceptat un randament mai mic”, se arată în raport.

În cadrul contractului, guvernul va plăti diferența dintre prețul angro al energiei electrice și minimumul pe care la promis – prin așa-numitele plăți suplimentare.

Comitetul a declarat că guvernul ar trebui să reevalueze și să publice opinia sa strategică referitoare la sprijinul oferit centralelor nucleare înainte de a conveni asupra oricăror alte tranzacții, potrivit Reuters.

Consorțiul preponderent japonez format de Hitachi Ltd, Horizon, Nugen și China General Nuclear Power Corp, intenționează să construiască centrale nucleare în Marea Britanie, dar va avea nevoie de sprijin din partea guvernului, deasemenea.

Hinkley C, care trebuia finalizat în 2017, este puțin probabil să fie dat în folosință mai devreme de 2026, în urma unei serii de întârzieri, în timp ce EDF și-a asigurat investiții suplimentare de la guvernul francez și partenerii chinezi.

Comitetul a declarat că guvernul ar trebui să publice un „Plan B” în cazul în care proiectul, care se preconizează că va genera 7% din energia electrică a țării, va fi amânat în continuare.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *