Guvernul intenționează să promoveze o schemă de sprijin pentru CE Oltenia (CEO), prin care, timp de zece ani, toți consumatorii români vor plăti până la 10,5 miliarde de lei pentru a susține compania, afectată sever de creșterea costurilor cu certificatele de emisii pe care trebuie să le cumpere pentru a produce energie electrică. Astfel, consumatorii români de energie electrică vor fi nevoiți să plătească o așa numită taxă de adecvanță CEO, trecută în facturi, conform e-nergia.ro.
Ca justificare pentru promovarea schemei de sprijin, Guvernul a solicitat Transelectrica și un studiu de adecvanță a Sistemului Electroenergetic Național (SEN).
Studiul de adecvanță indică faptul că funcționarea sistemului energetic românesc fără centralele CE Oltenia nu este posibilă. ”Rezultatele arată că în anul 2022, primul an în care CE Oltenia nu va mai avea niciun grup în funcțiune (conform scenariului fără mecanism de sprijin), capacitatea lipsă la vârful de sarcină este de aproximativ 2.800 MW, iar capacitatea de import a RET este de 1.800 MW. De asemenea, în anii 2023 – 2027 capacitatea lipsă este mai mare decât capacitatea de import a RET”, se arată în studiu.
Pentru cei cu patru clase.Studiile Transelectrica sunt facute parca din 2 in 2 ani.De 25 de ani se cunosc problemele din sectorul de productie.De problemele legate de certificatele de co2 se cunoaste din 2005-2007.Concluzia este ca nu sa facut nimic,poate nu intamplator.